Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση των δύο ηγετών Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο τέλος Ιανουαρίου, οι επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών έχουν.... θέσει στο «μικροσκόπιό» τους τις τελευταίες εξελίξεις που αναδιαμορφώνουν τις ισορροπίες στην περιοχή.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή, η Τουρκία είναι αυτή που θέλει περισσότερο τη συνέχιση του διαλόγου, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί ή όχι.
Και αυτό επειδή θέλει να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι συζητάει με μία χώρα της Ε.Ε. για να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν, και να διατηρεί στο τραπέζι όλες τις πιθανές εκδοχές.
Σε αντίθετη περίπτωση επανέρχεται η πρότερη κατάσταση, και η Άγκυρα έχει ήδη ανοίξει πολλά μέτωπα «για να θέλει άλλο ένα στη γειτονιά της», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», οι εξελίξεις στη Συρία, η στάση της Τουρκίας και η αντανάκλαση στην ευρύτερη περιοχή θα συζητηθούν αναλυτικά στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου, που θα διεξαχθεί στις 7 Ιανουαρίου στο Κάιρο.
Εκεί, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα συζητήσουν εκτενώς με τον Αιγύπτιο πρόεδρο το θέμα της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, και το σημαντικότερο είναι –σύμφωνα με πηγή μας– ότι «θα το θέσουν σε ευήκοα ώτα».
Η Τριμερής Σύνοδος θα έχει ως κύριο αντικείμενο τις πρωτοβουλίες στους τομείς της Ενέργειας και της Περιφερειακής Ασφάλειας, και μία από τις βασικές πρωτοβουλίες είναι το έργο GREGY για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και της Ελλάδας, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της ενοποίησης μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης.
Ένα φιλόδοξο σχέδιο που επηρεάζεται άμεσα από τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.
Προβληματισμός
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προβληματίζεται για τις κινήσεις της Άγκυρας, αλλά δεν ανησυχεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», έχει ενημερώσει τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα φημολογούμενα σχέδια την Τουρκίας περί καθορισμού ΑΟΖ με τη Συρία.
Πολλώ, δε, μάλλον όταν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει παντελή άγνοια για τα σχέδια που φέρεται να «αποκάλυψε» ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Ουράλογλου με τις δηλώσεις περί ανακήρυξης ΑΟΖ με τη Συρία.
Διπλωμάτες που συνομιλούν με τον κ. Γεραπετρίτη αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης κλίματος «στρατηγικού παράγοντα» στη γειτονική χώρα, ώστε να προσέλθει ο Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες συνομιλίες με «γεμάτη» την ατζέντα του και τη φαρέτρα του, ως ισχυρός παίκτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι η Τουρκία σήμερα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία, αλλά αυτό είναι η μία πλευρά της ιστορίας. Και αυτή η πλευρά έχει σχέση με την οικονομική υποστήριξη.
Σύμφωνα με κορυφαία πηγή, η Ρωσία και το Ιράν, οι δύο βασικοί χρηματοδότες της Συρίας, έχουν αποσυρθεί από το παιχνίδι.
Σήμερα, μόνο η Τουρκία είναι αυτή που χρηματοδοτεί τη Δαμασκό προκειμένου να λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση – και κυρίως ο στρατός και τα Σώματα Ασφαλείας.
«Δυστυχώς, είναι ένα παιχνίδι πλειοδοσίας, και όποιος δώσει τα περισσότερα έχει και τον πρώτο λόγο, αλλά αυτό είναι απολύτως προσωρινό και θα αλλάξει με το που επανέλθει η κανονικότητα και τοποθετηθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες», μας ανέφερε η ίδια πηγή.
Η άλλη πλευρά της ιστορίας είναι η στάση των αραβικών κρατών, και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, οι οποίες –τουλάχιστον σύμφωνα με υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή– δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Άγκυρας στη Δαμασκό.
Όπως φυσικά και το Ισραήλ, η στάση του οποίου θα είναι καταλυτική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων διπλωματών.
Η ελληνική πλευρά ετοιμάζει την ατζέντα του πρωθυπουργού για τη συνάντηση με τον ΤαγίπΕρντογάν, ενώ πηγή του ΥΠ.ΕΞ. επισημαίνει ότι δεν περιμένουν πολλά από τη συνάντηση αυτή.
Ενήμερη η Κομισιόν για τις τουρκικές βλέψεις
Στο μοντέλο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου κινείται η φερόμενη πρόθεση της Άγκυρας να προβεί σε συμφωνία χάραξης ΑΟΖ με το νέο καθεστώς στη Συρία, αγνοώντας την ύπαρξη της Κύπρου.
Να εκμεταλλευτεί, δηλαδή, τη ρευστότητα της κατάστασης και να φέρει προ τετελεσμένων τόσο την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και τη διεθνή κοινότητα. Η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχουν ενημερωθεί σχετικά τα αρμόδια Όργανα της Ε.Ε., επειδή, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, «πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα».
Κάτι που έχει τεθεί ήδη με την κοινή δήλωση που έκανε η Ελλάδα μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, επίσης, ότι η παρούσα μεταβατική κατάσταση στη Συρία, «δεν νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης και διπλωματικής κινητικότητας και επικοινωνίας με τις χώρες της περιοχής.
Διπλωμάτης που μίλησε στη «ΒτΚ», ανέφερε ότι η ομοιότητα είναι ότι υπάρχει μία κυβέρνηση στη Δαμασκό που συμμαχεί με την Άγκυρα όπως συνέβη και στη Λιβύη, αλλά υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά:
«Στη Συρία η κυβέρνηση αυτή δεν έχει τη διεθνή και εσωτερική νομιμοποίηση που απαιτείται για να ασκήσει τα καθήκοντά της συνάπτοντας διεθνείς συμφωνίες».
Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η Άγκυρα παίζει «τα ρέστα της» στηρίζοντας την σημερινή κατάσταση στη Συρία και τον ηγέτη της, αλλά αυτό είναι αμφίβολο εάν επικρατήσει μέχρι τέλους, με δεδομένη τη ρευστότητα που υπάρχει αλλά και τις διαφορετικές επιδιώξεις άλλων ισχυρών παικτών στην περιοχή, που δεν θέλουν να ρισκάρουν την ύπαρξη ενός πιθανού ισλαμικού κράτους, με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα.
Γι’ αυτό και ο σχηματισμός της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι ένας συγκερασμός διεθνών συμφερόντων και βουλήσεων, και τότε θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα, λένε οι ίδιες πηγές.
*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.