Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά


 Ένα νησί που καταφέρνει να γίνει ενεργειακά αυτόνομο, ο Αι Στράτης, αντιμετωπίζει πλέον με αισιοδοξία την γεωγραφική του απομόνωση. 

Ο Κωνσταντίνος Σινάνης, Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, εξηγεί πως υλοποιείται το Ειδικό Πιλοτικό Έργο «Αι Στράτης- Πράσινο νησί» και όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, το νησί έγινε το...

πρώτο ενεργειακά αυτόνομο και φιλικό προς το περιβάλλον νησί στην Ελλάδα. 

Η κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτροδότηση και θέρμανση γίνεται με ένα συνδυασμό από μια συστοιχία φωτοβολταϊκών και μια ανεμογεννήτρια. Η ενέργεια από τους συσσωρευτές και από εκεί μεταφέρεται στους καταναλωτές.

Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά

Απέχουμε την μεγαλύτερη απόσταση από την κοντινότερη στεριά, και ο Άι Στράτης δεν μπορεί να δεχθεί περίσσευμα ενέργειας από άλλα νησιά. Ως μη διασυνδεδεμένο νησί με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του από άλλες πηγές.  

Αξιοποιώντας τον άνεμο και τον ήλιο, δηλαδή την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, μέσω του κεντρικού συστήματος τηλεθέρμανσης καλύπτονται οι ανάγκες θέρμανσης σε όλον τον οικισμό. Τα οφέλη είναι πολλά για τους καταναλωτές με την μείωση των δαπανών θέρμανσης, δημιουργείται μια παγκόσμια προβολή του νησιού με ακόλουθη ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ μεγάλα είναι τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη μέσω της μείωσης αγοράς καυσίμου και τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά

Μια σελίδα γυρίζει για τα μικρά νησιά όπως ο Άγιος Ευστράτιος, και ο δήμαρχος καλεί τον κόσμο να επισκεφθεί το πράσινο νησί στις 18  Οκτωβρίου, που γιορτάζει τα 112 χρόνια από την απελευθέρωση του από του τούρκους.




https://www.ertnews.gr/ert3/o-agios-eystratios-aytonomeitai-energeiaka/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.