Το νέο επεισόδιο μεταφοράς ..αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πιο συνηθισμένο και δεν έχει την ένταση του αντίστοιχου φαινομένου της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με .....
τους διευθυντές ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Κώστα Λαγουβάρδο και Βάσω Κοτρώνη, υπεύθυνοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του EAA.
Όπως εκτιμούν, η σκόνη θα αρχίσει να ελαττώνεται στην Αθήνα από το βράδυ της Δευτέρας και πιο αισθητά από την Τρίτη, ενώ η αραίωση της σκόνης στην πρωτεύουσα θα είναι σταδιακά μεγαλύτερη τις επόμενες μέρες. Στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Νότια Ελλάδα η εξασθένηση του φαινομένου αναμένεται να αρχίσει με κάποια καθυστέρηση από την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι δύο σταθμοί του ΕΑΑ, σε Μεθώνη και Χανιά, το πρωί της Δευτέρας υπήρχαν στην ατμόσφαιρα αντίστοιχα 179 και 44 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα. Οι ερευνητές του ΕΑΑ εκτιμούν ότι στη συνέχεια της μέρας θα αυξηθούν οι συγκεντρώσεις της σκόνης στα Χανιά, ενώ θα μειωθούν στη Μεθώνη, καθώς η σκόνη έρχεται κατά κύματα από την Αφρική, συνεπώς το φαινόμενο παρουσιάζει αυξομειώσεις.
Όπως τόνισαν οι δύο επιστήμονες, δεν μπορεί να αποκλειστεί καθόλου ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης, έπειτα από αυτό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, καθώς -ιδίως την άνοιξη- κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο.
Σε ύφεση το φαινόμενο στην Κρήτη
Εν τω μεταξύ σε ύφεση είναι στην περιοχή της Κρήτης το φαινόμενο. Η σημερινή εικόνα πολλών περιοχών του νησιού, που είχαν πληγεί ιδιαίτερα από τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης, ουδεμία σχέση έχει με εκείνη της περασμένης Πέμπτης.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, «κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν τιμές που ξεπέρασαν τα 300 μιλιγκράμ ανά κυβικό μέτρο. Ωστόσο, η ενίσχυση των ανέμων περιόρισε τη μεταφορά της σκόνης. Στην Κρήτη η μεταφορά κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και με τα έως τώρα δεδομένα, έχει ήδη πέσει κάτω από τα όρια ασφαλείας».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «το επεισόδιο μεταφοράς δεν έχει τελειώσει γι αυτό και η ατμόσφαιρα είναι θολή. Προγνωστικά ωστόσο, από αύριο το μεσημέρι το φαινόμενο αναμένεται να εκλείψει παντελώς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.