Nέα έκρηξη των τιμών ρεύματος – Στο «κόκκινο» ξανά οι αγορές


 Έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τις αρχές Ιουλίου όταν και για πρώτη φορά μετά την ενεργειακή κρίση, οι τιμές του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά εκτινάχθηκαν εκ νέου στα ύψη δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας σε ....επιχειρήσεις και καταναλωτές καθώς, από τον περασμένο Απρίλιο οι τιμές έχουν εκτιναχθεί κατά 117% αυξάνοντας τα κόστη λειτουργίας και παραγωγής αλλά και συνακόλουθα τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών!

Στο διάστημα που μεσολάβησε, επιβεβαιώθηκαν όσοι προέβλεψαν ότι οι υψηλές τιμές δε θα υποχωρήσουν εύκολα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στην περιφερειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ευθύνεται για το γεγονός ότι η περιοχή μας εμφανίζει συστηματικά υψηλότερες τιμές ρεύματος από τις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης. 

Η κορύφωση των τιμών κατά την περίοδο του καλοκαιριού εδράζεται αφενός σε ορισμένες έκτακτες συνθήκες στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον Ιούλιο και αφετέρου στις υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τον μέσο όρο της εποχής που πυροδότησαν υψηλότερη ζήτηση τον Αύγουστο ενώ την ίδια στιγμή η παρατεταμένη λειψυδρία και μείωση των αποθεμάτων των ταμιευτήρων των υδροηλεκτρικών που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της υδροηλεκτρικής παραγωγής. 

Το φαινόμενο των υψηλών τιμών αντί να υποχωρεί επανέρχεται στο προσκήνιο ολοένα και εντονότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες και σήμερα είχαμε αλλεπάλληλα ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή: χθες στα 911 ευρώ η μεγαβατώρα και σήμερα ακόμη πιο ψηλά στα 942 ευρώ η μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική αγορά χονδρικής «έκλεισε» για σήμερα στα 197,83€/MWh (ευρώ ανά Μεγαβατώρα) με την μέγιστη τιμή στα 942€/MWh, η Βουλγαρία, επίσης, στα 197,83€/MWh με την μέγιστη τιμή στα 942€/MWh, η Ρουμανία στα 199.83€/MWh με την μέγιστη τιμή στα 942€/MWh και η Ουγγαρία στα 196,94€/MWh με την μέγιστη τιμή στα 903,41€/MWh.

Οι παραπάνω μέγιστες ωριαίες τιμές καταγράφονται τις βραδινές ώρες όταν και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών (δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής των ΑΠΕ) έχει μηδενίσει και επομένως προκύπτει ανάγκη αξιοποίησης των συμβατικών μονάδων για την κάλυψη της ζήτησης.

Και ενώ οι ανώτατες τιμές της αγοράς οδεύουν ολοταχώς για τα 1000 ευρώ η μεγαβατώρα το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι βρίσκεται πίσω από τις υψηλές τιμές που πλήττουν το ενεργειακό σύστημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. 

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρείται υψηλή ζήτηση για ενέργεια, η οποία πιέζει προς τα πάνω τις τιμές. 

Αυτός είναι και ένας ακόμη λόγος που οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν κοντά στα υψηλά του έτους στα επίπεδα των 38 με 39 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι τιμές του αερίου που επηρεάζουν το κόστος του ρεύματος, συντηρούνται σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει επιτύχει πληρότητα σε ποσοστό άνω του 90% στις αποθήκες της ενόψει χειμώνα. Αυτό συμβαίνει καθώς αυτήν την περίοδο υπάρχουν έκτακτες συνθήκες όπως οι συντηρήσεις στις εξαγωγικές υποδομές της Νορβηγίας που είναι πλέον ο μεγαλύτερος τροφοδότης αερίου της Ευρώπης αλλά και η υψηλή ζήτηση για το καύσιμο από την Ασία. 

Μέτρα ζητούν οι βιομηχανίες

Υπενθυμίζεται ότι οι βιομηχανικές ενώσεις Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας έχουν ήδη απευθυνθεί με επιστολή τους στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ζητώντας να εξετάσει το θέμα.

Μάλιστα, προ μερικών ημερών έστειλαν και δεύτερη σχετική επιστολή, υπογραμμίζοντας την επιτακτικότητα του ζητήματος. Η πρώτη επιστολή στάλθηκε στις 17 Ιουνίου και μετά την απαντητική επιστολή της ΕΕ που έλαβαν στις 2 Αύγουστου ότι το ζήτημα έχει παραπεμφθεί προς διερεύνηση στον ACER (Αρχή Ευρωπαίων Ρυθμιστών), οι τρείς βιομηχανικές ενώσεις επανήλθαν με μια δεύτερη επιστολή διαμαρτυρίας στις 29 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ δε διαφαίνεται στον ορατό ορίζοντα προοπτική εκτόνωσης της νέας κρίσης στις τιμές, η ελληνική πλευρά αναμένεται να κινητοποιηθεί προκειμένου να ζητήσει την παρέμβαση της Ε.Ε. 

Όπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκού χαρακτήρα παρέμβαση για την αναχαίτιση των συνεπειών της καταστροφής των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Ο ίδιος τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει πως αν μία περιφερειακή κρίση κρατήσει πάνω από 3 μήνες μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από ευρωπαϊκής πλευράς.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να κινηθεί στις Βρυξέλλες ζητώντας να ενισχυθούν οι ροές ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ουκρανία προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά είτε να χρηματοδοτηθούν μέτρα για την ενίσχυση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις υψηλές τιμές. 




Πηγές: capital.gr, naftemporiki, rae

https://www.anatropinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.