Καρδίτσα: Συναγερμός από την εμφάνιση λιθόκερου – Εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης

 


Οι λιθόκεροι εξαπλώνονται και η ανησυχία εντείνεται, αν και -όπως επισημαίνουν- οι ειδικοί δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από το τσίμπημα του δηλητηριώδους εντόμου, το οποίο ωστόσο είναι.... ανατριχιαστικό στην όψη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αναστάτωση σε κάθε του εμφάνιση.

Το έντομο που μοιάζει με γιγάντια κατσαρίδα, μετά τη Λάρισα, την Ικαρία και την Ξάνθη, εντοπίστηκε και στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Νέος αγώνας», τις προηγούμενες ημέρες κάτοικος της πόλης εντόπισε έναν λιθόκερο μήκους 8-10 εκατοστών στο κέντρο της Καρδίτσας.

Οι ειδικοί πάντως είναι ξεκάθαροι αναφορικά με τους λιθόκερους, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας. Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά, ο ερευνητής του εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Πάνος Πετράκης είχε καθησυχάσει το κοινό μέσω του Action 24, λέγοντας ότι «ο λιθόκερος υπήρχε πάντα και υπάρχει από την Κροατία μέχρι τα όρια της Άπω Ανατολής, μέχρι το Βιετνάμ. Έχει αναφερθεί μέχρι και στην Ταϊλάνδη, μάλιστα. Είναι ένα έντομο το οποίο ζει στο νερό, σε υδροβιότοπους, και επειδή ακριβώς ζει σε υδροβιότοπους, υφίσταται όλες τις καταστροφές που κάνει ο άνθρωπος εκεί. Ο λιθόκερος υπήρχε από πάντα, είναι το μοναδικό έντομο της οικογένειας belostomatidae που υπάρχει στην Ευρώπη».

Σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από το συγκεκριμένο έντομο ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο, μπορεί να πονάει όταν τσιμπάει, δεν τσιμπάει ακριβώς, βάζει το ρόστρο του, δηλαδή το στόμα του, το οποίο μέσα έχει δύο «καλαμάκια», δύο αγωγούς δηλαδή, με τα ένα βγάζει σάλιο, με το άλλο ρουφάει. Είναι σαν τον κοριό, τις βρωμούσες και δεν είναι δηλητηριώδες».




https://fimotro.gr/karditsa-synagermos-apo-tin-emfanisi-lithokerou-entopistike-sto-kentro-tis-polis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.