Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προειδοποιεί: Στερεύουν τα αποθέματα αίματος – Είμαστε πριν το όριο ασφαλείας

 


Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που παραδοσιακά μειώνονται τα αποθέματα αίματος, καθώς πολλοί εθελοντές αιμοδότες χάνουν το τακτικό ραντεβού τους, λόγω των διακοπών. Οι ανάγκες για αίμα ωστόσο παραμένουν και ....το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απευθύνει έκκληση, καθώς πλέον τα αποθέματα βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο ασφαλείας.

Ειδικά φέτος, αρνητική επίδραση στην αιμοδοσία είχε τόσο ο παρατεταμένος καύσωνας, όσο και ο ιός του Δυτικού Νείλου, αλλά και οι πρόσφατες πυρκαγιές. Όπως είπε στο MEGA ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας: «Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο του καλοκαιριού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν πάει διακοπές και έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές τους. Είμαστε πριν το όριο ασφαλείας, αλλά πρέπει όλοι να προνοήσουμε. Τώρα που θα γυρίσουν, λέμε να βάλουν προτεραιότητα το να δώσουν αίμα. Θέλουμε να προλάβουμε να μη διακινδυνεύσουν ζωές».

Σε ερώτηση για το αν έχει κληθεί ποτέ η Ελλάδα να δώσει αίμα σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ο κ. Κατσίβελας απάντησε πως αυτό δεν έχει συμβεί στα τελευταία πέντε χρόνια, που ο ίδιος βρίσκεται στη θέση του προέδρου του ΕΚΕΑ.

Ο ίδιος σημείωσε πως όταν συνέβη η τραγωδία των Τεμπών, η ανταπόκριση του κόσμου για προσφορά αίματος ήταν τεράστια: «Ήταν έκρηξη αλτρουισμού στην τραγωδία στα Τέμπη. Συγκεντρώθηκε σε μιάμιση μέρα το αίμα που συγκεντρωνόταν σε ένα μήνα. Πιστεύω πως και τώρα με την κινητοποίηση, θα αυξηθούν τα αποθέματα σε σχέση με πέρσι τον Αύγουστο».
«Οι ανάγκες για αίμα δεν πάνε διακοπές»

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: «Ο Αύγουστος είναι ένας από τους αγαπημένους μήνες για τους περισσότερους από εμάς, καθώς είναι ένας μήνας που έχουμε συνδυάσει με τις ομορφότερες στιγμές της χρονιάς: τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ίδια όμως περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας που χρειάζονται αίμα σε τακτική ή έκτακτη βάση.

Η χαλαρή διάθεση και η κινητικότητα των αιμοδοτών στους τόπους των διακοπών τους, ο διαρκής (από τα μέσα Ιουλίου) καύσωνας, η επίπτωση του Ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα. Είναι επιτακτική λοιπόν, η κινητοποίηση των αιμοδοτών μας για να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή από έλλειψη αίματος.

Οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία και αιματολογικές ασθένειες, οι καρκινοπαθείς πολυμεταγγιζόμενοι, οι τραυματίες από τροχαία, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργεία αλλά και ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν επιπλοκές κατά τον τοκετό, είναι όλοι συνάνθρωποί μας και χρειάζονται λίγο από τον χρόνο μας σε μια περίοδο όπου έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.




https://fimotro.gr/to-ethniko-kentro-aimodosias-proeidopoiei-sterevoun-ta-apothemata-aimatos-eimaste-prin-to-orio-asfaleias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.