Πέντε ονόματα για τα Σκόπια, ένα το επικρατέστερο-Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης.!!!

Πέντε ονόματα για τα Σκόπια, ένα το επικρατέστερο-Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης
«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που... είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να ...
φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».
Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ άνοιξε το δρόμο για το ταξίδι του στη γειτονική χώρα προκειμένου να γίνει η τελική διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.
Η πιο βασική επιλογή, που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι φυσικά Gorna Makedonija ενώ τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:
  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:
  • Nova Makedonija
  • Severna Makedonija
  • Gorna Makedonija
  • Vardarska Makedonija
  • Makedonija (Skopje).

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις καθώς μπορεί η κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών να χαρακτηρίζεται ήπια, όμως, οι προκλητικές δηλώσεις, κυρίως του Ν. Ντιμιτρόφ, δεν δημιουργούν συνθήκες συμβιβασμού. Τόσο οι αναφορές στην ιστορία και τον πολιτισμό που πρέπει να «μοιράσουν» οι δύο πλευρές όσο και η επιμονή Ζάεφ ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων, προδικάζουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τις διαπραγματεύσεις.Χθες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε αισιόδοξος για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αρκεί, όπως είπε, «να είναι αξιοπρεπής και να σέβεται τα θέματα της ταυτότητας».

Δύσκολα συμφωνία

Οπως ανέφερε, τόσο η επίσκεψη Κοτζιά, όσο και οι συναντήσεις υπό τον Αμερικανό διπλωμάτη, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του ζητήματος. «Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της Μακεδονίας, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε.
Η κατάσταση στα Σκόπια δεν είναι και τόσο ρόδινη αφού η πολιτική κρίση υποβόσκει, ο Ζάεφ δεν ελέγχει το παιχνίδι και οι εθνικιστικές τάσεις απαιτούν να μην υπάρξει καμιά συμφωνία.
Από την άλλη και στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να περάσει το σύμφωνο. Τόσο οι αντιδράσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων όσο και το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό μέτωπο στην κοινωνία που λέει «όχι» σε οποιαδήποτε συμφωνία, δεν προδικάζουν θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις.
Και βεβαίως καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι χθες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατήγγειλε ότι παμμακεδονικές οργανώσεις με διευθύνσεις και ονόματα, έστειλαν και στους 300 βουλευτές επιστολήμε την οποία τους απειλούσαν ότι αν ψηφίσουν σύνθετη ονομασία θα πεθάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.