Πάει καλά η επαναγορά του χρέους


Τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, που ενεργείται από τον ΟΔΔΗΧ, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ανακοίνωσαν η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank, η Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Attica Bank. Ωστόσο, καμία τράπεζα δεν διευκρίνισε το ύψος των ομολόγων που θα πουλήσει.
«Οι εισηγήσεις προς τα διοικητικά συμβούλια ήταν θετικές, ζήτησαν εξουσιοδότηση για συμμετοχή έως 100%» είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters τραπεζίτης που θέλησε να.... διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα παράσχει νομική κάλυψη με νομοθετική ρύθμιση στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων έναντι αγωγών που μπορεί να καταθέσουν μέτοχοι που ίσως υποστούν απώλειες.

Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τη συμμετοχή στη δημοπρασία των ελληνικών κρατικών ομολόγων ολοκληρώθηκε στις 19.00 το απόγευμα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σήμερα, καθώς η διαδικασία καταμέτρησης απαιτεί αρκετές ώρες προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τα ποσοστά συμμετοχής.

Η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει την επαναγορά έως τις 13 Δεκεμβρίου για να λάβει την επόμενη δόση του δανείου.

Οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν ομόλογα αξίας 17 δισ. ευρώ από τα 63 δισ. χρέους που δυνητικά θα μπορούσαν να επαναγοραστούν.

Σε δηλώσεις του από το Ελσίνκι σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς, ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών θεμάτων Όλι Ρεν επισήμανε ότι θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τον στόχο που έχει τεθεί για την Ελλάδα. «Θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις του (προγράμματος) στις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα εντός του Σαββατοκύριακου και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», διευκρίνισε.

* με πληροφορίες από Reuters και ΑΜΠΕ

***

Τα τελευταία χρόνια, στη σκιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αρκετές τράπεζες έχουν αποφασίσει, υπό την πίεση και των ρυθμιστικών Αρχών, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με ανταγωνίστριές τους σε εθνικό επίπεδο.

Η δημιουργία, ωστόσο, τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα διασυνοριακών συγχωνεύσεων τραπεζών, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Από το 2000 έως και το 2007, οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρει μία νομισματική ένωση, πραγματοποιώντας σημαντικές διασυνοριακές συμφωνίες.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της γαλλικής Credit Agricole που εξαγόρασε την Eμπορική στην Ελλάδα, της επίσης γαλλικής BNP Paribas που απέκτησε συμμετοχή στην ιταλική BNL, ή της ιταλικής Unicredit, η οποία εξασφάλισε τον έλεγχο της γερμανικής HVB.

Οπως εξηγεί ο αναλυτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, Τζορτζ Χέι, το σκεπτικό τους ήταν πως όσο θα εξελισσόταν η ενιαία αγορά θα προέκυπταν οικονομίες κλίμακας, που θα έδιναν στους μεγαλύτερους παίχτες καθοριστικό πλεονέκτημα.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και οι φόβοι για διάλυση της Ευρωζώνης άλλαξαν, ωστόσο, τα δεδομένα, με τις τράπεζες να περιορίζουν την έκθεσή τους στο εξωτερικό και να επιδιώκουν ή να αναγκάζονται σε συμμαχίες στο εσωτερικό της χώρας τους.

Η εικόνα αυτή ενδέχεται να ανατραπεί και πάλι εάν υλοποιηθούν τα σχέδια των Ευρωπαίων για την τραπεζική ένωση, η οποία σημαίνει ενιαία εποπτική Αρχή, σύσταση κεντρικού ταμείου για την αναδιάρθρωση των προβληματικών τραπεζικών ιδρυμάτων και υιοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Τα στοιχεία αυτά σπάνε κατά κάποιο τρόπο τους δεσμούς των τραπεζών με τη χώρα προέλευσής τους και αναμένεται να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών για μικρότερες ανταγωνίστριες άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι εθνικές ρυθμιστικές Αρχές είναι έτοιμες να αποδεχθούν μία τέτοια εξέλιξη. Είναι πολύ πιθανό, υπογραμμίζει ο Χέι, να ασκήσουν πιέσεις για συγχωνεύσεις σε τοπικό έδαφος, που θα προστατεύσουν τις τράπεζές τους από προσφορές ξένων ομίλων. «Ο γάμος-αστραπή ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] και τη Eurobank [EFGr.AT] , στην Ελλάδα, ίσως να είναι ο προάγγελος παρόμοιων συμφωνιών και σε άλλες χώρες», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής του Reuters.


http://www.i-reportergr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.