ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ : ''Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΤΑΜΙΑΣ''


Κλάους Ρέγκλινγκ: O εθνικός μας ταμείαςΕίναι ο άνθρωπος που για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια έχει αναλάβειτην υποχρέωση να βγαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις αγορές και με την εγγύηση του EFSF,δηλαδή της ευρωζώνης, να μαζέψει σταδιακά, για λογαριασμό της Ελλάδας, ένα ποσό που συνολικά θα είναι της τάξης των 160 δισ. Ευρώ.Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι είναι τα κεφάλαια που λίγο πολύ εκτιμάται πως έχει ανάγκη η χώρα για να λειτουργήσει ομαλά, έωςότου – περί το 2015 – αποκτήσει εκ νέου «πρόσωπο» και καταφέρει να βγει στις αγορές με....
την αξία της και όχι με ξένες πλάτες.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα ,  αν δεν το καταφέρει, ο Κλάους Ρέγκλινγκ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πάλι εκεί, στο Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται η έδρα του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), και θα φροντίσει να βρει άλλα 50 δισ. ευρώ, ήτοι το ποσό που λίγο - πολύ θα καλύψει την Ελλάδα ώς και το 2020.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ γεννήθηκε το 1950 στο Λούμπεκ, λίγο έξω από το Αμβούργο, και θεωρείται ένα ιδιότυπο γερμανικό προϊόν. Ιδιότυπο υπό την έννοια ότι εδώ και τριάντα επτά χρόνια κινείται με άνεση ανά μεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Κάτι που στη Γερμανία δεν συνηθίζεται.. Γιος ξυλουργού που εξελέγη βουλευτής τη δεκαετία του 1960 με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο Κ. Ρέγκλινγκ σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στη συνέχεια στο φημισμένο για το τμήμα των ελληνιστικών σπουδών του Πανεπιστήμιο του Ρέγκεμπουργκ, στη Βαυαρία. Σε ηλικία είκοσι πέντε ετών φεύγει για την Ουάσιγκτον όπου προσλαμβάνεται στο ΔΝΤ.
Το 1980 το εγκαταλείπει και έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από την Ενωση Ιδιωτικών Τραπεζών της γερμανίας, προσλαμβάνεται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το 1985 εγκαταλείπει τη Βόννη, επιστρέφει στο ΔΝΤ και αναλαμβάνει, με έδρα την Τζακάρτα, την αναδιάρθρωση των χρεών αφρικανικών και ασιατικών κρατών.
Πέντε χρόνια αργότερα ο βαυαρός χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ τον καλεί να επιστρέψει στη Γερμανία όπου κατά βάση ασχολείται με δύο θέματα: την αντιμετώπιση του οικονομικού κόστους της επανένωσης της Γερμανίας (σ.σ. ίσως και τη μετακύλιση ενός τμήματός του στις πλάτες των άλλων Ευρωπαίων) και τη συγγραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σε συνεργασία με τους Χανς Τιτμέγερ και Χορστ Κέλερ. Υπ’ αυτήν την έννοια ο Κλάους Ρέγκλινγκ μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους πατέρες του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.