ΠΡΟΣΟΧΗ !!! ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΛΙΡΕΣ


Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανέχειας οι επιτήδειοι "κάνουν πάρτι", έχοντας ως στόχο ανυποψίαστα και πανικοβλημένα από την κρίση θύματα.
Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, αλλά αρκετές φορές πωλείται περίπου στην ίδια τιμή από απατεώνες οι οποίοι -εκμεταλλευόμενοι το πνεύμα των καιρών- προσφέρουν «φθηνότερα» σε ανυποψίαστους πελάτες κάλπικες λίρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Ονισένκο για την «Καθημερινή»
 
Σύμφωνα με αστυνομικούς, επιτήδειοι πλησιάζουν ηλικιωμένα άτομα και ...
αφού τους τρομοκρατήσουν μιλώντας για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας και διάλυσης του ευρώ, στη συνέχεια (ως καλοί Σαμαρείτες) τους προσφέρουν τη λύση. Τους προτείνουν τα ανταλλάξουν τα χρήματά τους με χρυσές λίρες, που αναλαμβάνουν οι ίδιοι να τους προμηθεύσουν. Οι λίρες που αλλάζουν χέρια είναι κάλπικες.


Οι αρχές δεν ενημερώνονται συχνά για τέτοια περιστατικά, καθώς τα ποσά που διακινούνται είναι μικρά. Κάποιες φορές όμως ανυποψίαστοι πολίτες χάνουν ολόκληρες περιουσίες από τέτοιες «συναλλαγές». Τον προηγούμενο Απρίλιο η αστυνομία συνέλαβε ημεδαπό που πούλησε σταδιακά 1.200 κάλπικες λίρες σε ανυποψίαστο στη Βόρεια Ελλάδα αποσπώντας συνολικά 279.810 ευρώ. Αλλες 5 κάλπικες λίρες πούλησε ένας επιτήδειος έναντι 1.500 ευρώ προτού συλληφθεί από τις αρχές. Τον περασμένο Δεκέμβριο, πάλι στη Θεσσαλονίκη, δύο άτομα κατάφεραν να αποσπάσουν 79.000 ευρώ από ενεχυροδανειστήριο πουλώντας 245 χρυσές λίρες. Οι δράστες αφού παρέλαβαν τα χρήματα κατάφεραν να αντικαταστήσουν το πουγκί με τις λίρες με ένα ίδιο, που περιείχε κέρματα ευτελούς αξίας. Περίπου με τον ίδιο τρόπο στις 5 Μαρτίου ημεδαπός κατάφερε να αποσπάσει 46.000 ευρώ δίνοντας στο θύμα πουγκί με 20λεπτα του ευρώ αντί για 200 λίρες Αγγλίας. Στις 8 Δεκεμβρίου τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Άργος όταν προσπάθησαν να αποσπάσουν 67.000 ευρώ δείχνοντας 4 χρυσές λίρες και ένα πουγκί που αντί για 291 χρυσές λίρες περιείχε κέρματα αξίας 16 ευρώ.


Η αστυνομία διερευνά τις εξής ακόμη υποθέσεις. Στις 3 Μαρτίου, κάτοικος Ιωαννίνων μετέβη σε προκαθορισμένο ραντεβού με δύο άτομα έχοντας επάνω του 20.000 ευρώ για να αγοράσει χρυσά νομίσματα σε «καλή τιμή». Όταν έφτασε στο ραντεβού, ο ένας από τους υποψήφιους πωλητές έβγαλε όπλο και του πήρε τα χρήματα. Τον περασμένο Νοέμβριο η αστυνομία εντόπισε στη Θεσσαλονίκη εργαστήριο κατασκευής κάλπικων χρυσών λιρών. «Παλιότερα είχαμε μια ανάλογη υπόθεση ανά 2 - 3 χρόνια. Πέρυσι, σε ένα χρόνο, είχαμε τρεις τέτοιες υποθέσεις» σχολιάζει στην «Κ» ο αστυνομικός υποδιευθυντής Νικόλαος Σκαρτσής. Ως ειδικός στα παραχαραγμένα, συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κάνουν συναλλαγές με επίσημους φορείς και όχι με αγνώστους. «Αν, παρά ταύτα, κάποιος επιμένει να προβεί σε τέτοιες συναλλαγές, καλό είναι να έχει ένα δείγμα γνήσιας χρυσής λίρας για να μπορεί να συγκρίνει το χρώμα, τις παραστάσεις, το βάρος, το μέγεθος και τον ήχο του νομίσματος πάνω σε μια επιφάνεια», σχολιάζει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι κάλπικες λίρες που κυκλοφορούν στην αγορά φτάνουν το 4% του συνόλου. Το αδίκημα της κιβδηλίας και της παραχάραξης, ακόμα και σε κέρματα ευτελούς ποσού, είναι επίσης συχνό. Το 2011 η Τράπεζα της Ελλάδος εντόπισε 255 κίβδηλα κέρματα του ενός και των δύο ευρώ, ενώ μέσα στο 2012 έχουν εντοπιστεί 540 κίβδηλα κέρματα ενός, δύο και 0,5 ευρώ.


από την εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.