ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ...ΕΛΛΑΔΑ !!!


Η τουρκική κυβέρνηση δωρίζει οικόπεδα-φιλέτα που αποτελούσαν ελληνικές ιδιοκτησίες για να προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών που θα μετατρέψουν τα δύο νησιά σε τουριστικούς παραδείσους

Το παράνομο ξενοδοχείο ΜASI στην ευρύτερη περιοχή του Γλυκύ. Ακόμη και οι Τούρκοι αγανάκτησαν για τις πολεο?δομικές αυθαιρεσίες με αποτέλεσμα ο Δήμος να παγώσει τις εργασίες.

Παραθαλάσσια οικόπεδα-φιλέτα που αποτελούσαν περιουσίες Ελλήνων και δημεύθηκαν με τη μέθοδο της απαλλοτρίωσης από το τουρκικό κράτος κατά τη δεκαετία του ΄60, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το λεγόμενο «Πρόγραμμα Διάλυσης», μοιράζει σήμερα δωρεάν η τουρκική κυβέρνηση σε Τούρκους επιχειρηματίες, ώστε να κτίσουν ξενοδοχειακές μονάδες στην Ιμβρο.
Πρόκειται στη φάση αυτή για περίπου 2.000 συνολικά στρέμματα ακινήτων στις...
νότιες ακτές της Ιμβρου, τα οποία αποτελούσαν περιουσίες κυρίως των Ελλήνων κατοίκων του Σχινουδίου. Επίσης, άλλα εννιά ακίνητα παραχωρούνται για τον ίδιο σκοπό στην Τένεδο.
Ο εποικισμός της Ιμβρου με Τούρκους από την Ανατολία που ακολουθήθηκε τη δεκαετία του '60, βοήθησε στην αλλαγή της σύνθεσης του πληθυσμού. Σήμερα, ωστόσο, οι έποικοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αναγέννηση του νησιού και της οικονομία του.
Με κάθε ευκαιρία οι Ιμβριοι γυρίζουν στη γη των προγόνων τους.
Με κάθε ευκαιρία οι Ιμβριοι γυρίζουν στη γη των προγόνων τους.
Ετσι η τουρκική κυβέρνηση με τα δωρεάν ακίνητα που προσφέρει, επιχειρεί να προσελκύσει στην Ιμβρο επιχειρηματίες από την υπόλοιπη Τουρκία, ώστε να προχωρήσουν σε τουριστικές επενδύσεις.
Από παράγοντες του δήμου της Ιμβρου γίνεται μάλιστα λόγος για δημιουργία 10.000 νέων ξενοδοχειακών κλινών με στόχο οι τουρίστες στο νησί να φτάσουν στο μέλλον το 1 εκατ. τον χρόνο. Κάτι που σημαίνει ότι οι εκτάσεις που θα παραχωρηθούν δωρεάν θα ανέλθουν σε πολλές χιλιάδες στρέμματα στις καλύτερες ακτές του νησιού.
Ονειρεύονται... resorts πάνω στις περιουσίες των Ελλήνων
Το όλο σχέδιο ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι όταν η Περιφερειακή Οικονομική Διοίκηση του Τσανάκαλε (όπου ανήκουν διοικητικά η Ιμβρος και η Τένεδος) ανακοίνωσε ότι με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά πρόσθετο άρθρο το οποίο περιελήφθη στον νόμο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, «οικόπεδα του Δημοσίου στην Ιμβρο και την Τένεδο θα παραχωρηθούν με σκοπό την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων».
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν να καταθέσουν αιτήσεις-σχέδια που θα αξιολογούσε μια επιτροπή.
Οι Ενώσεις των Ιμβρίων προσπάθησαν να συγκεντρώσουν επιπλέον στοιχεία αλλά τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από κάποιες ανακοινώσεις της Περιφερειακής Οικονομικής Διοίκησης του Τσανάκαλε και τις πληροφορίες τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης.
Οπως προκύπτει, η παραχώρηση των ακινήτων γίνεται για δωρεάν εκμετάλλευση για τα επόμενα 49 χρόνια. Από έναν μόνο χάρτη της τουρκικής διοίκησης προκύπτει ότι παραχωρούνται 13 οικόπεδα-φιλέτα στην παραλία του Λιμένα, που ξεκινούν από την άμμο της ακτής και υπολογίζονται σε περίπου 200 στρέμματα με σκοπό να μετατρέψουν την περιοχή σε τουριστική ζώνη.
Λήγει η νέα προθεσμία
Από ανακοίνωση της Διοίκησης προκύπτει ότι στην Τένεδο προκηρύχθηκαν ήδη 9 ακίνητα και στην Ιμβρο άλλα 13. Η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έληξε στις 14 Οκτωβρίου.
Η επιτροπή που εξέτασε τις αιτήσεις-σχέδια πήρε αποφάσεις και τις έστειλε προς έγκριση στο υπουργείο. Εκτός από τα παραπάνω οικόπεδα στην παραλία του Λιμένα άλλα 36 οικόπεδα παραχωρούνται στην περιοχή της παραλίας του Πύργου.
Ετσι έχουν ολοκληρωθεί οι φάκελοι 36 οικοπέδων εντός του τουριστικού οικισμού στην παραλία του Πύργου και τους προσεχείς μήνες αναμένεται η παραχώρησή τους στους επενδυτές. Μόνο στις δύο συγκεκριμένες περιοχές του Λιμένα και του Πύργου στις νότιες ακτές της Ιμβρου, η συνολική έκταση που παραχωρείται υπολογίζεται σε περίπου 2.000 στρέμματα σύμφωνα με τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ. Μια νέα προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για παραχώρηση εκτάσεων λήγει στις 20 Φεβρουαρίου.
Στην περιοχή του Γλυκύ
Πολυώροφο ξενοδοχείο δίπλα στο κύμα
Οταν ξεκίνησε ο εποικισμός της Ιμβρου, ο οικισμός του Πύργου σιγά σιγά εξαφανίστηκε, ενώ σε γειτονική έκταση που δημεύθηκε-απαλλοτριώθηκε από το τουρκικό κράτος δήθεν για στρατιωτικές ανάγκες, δημιουργήθηκαν θερινές εγκαταστάσεις για τις διακοπές των δικαστικών υπαλλήλων.
Και η περιοχή του Λιμένα επίσης ήταν μια μεγάλη αγροτική έκταση με ελιές που ανήκε στους κατοίκους τους Σχινουδίου και έφτανε μέχρι την παραλία. Μετά τη φυγή των κατοίκων του Σχινουδίου, από το 1980 και ύστερα, σε εκτάσεις που είχαν δημευτεί δημιουργήθηκε ένα τουρκικό χωριό με εποίκους, το Ουγκουρλού.
Πάντως τα δείγματα για το πώς βλέπουν οι Τούρκοι της Ιμβρου την τουριστική αξιοποίηση είναι μέχρι τώρα αρνητικά. Στην περιοχή του Γλυκύ, δίπλα σε μια υπάρχουσα μικρή τουριστική μονάδα με την ονομασία «MASI», ο επιχειρηματίας ξεκίνησε μια πολυώροφη επέκταση παραβιάζοντας τους πολεοδομικούς κανόνες και χωρίς να υπολογίζει κανέναν.
Τούρκοι, κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, που έχουν αγοράσει παλιά σπίτια Ελλήνων και τα έχουν ανακαινίσει, μαζί με παράγοντες των Ιμβριακών Ενώσεων αντέδρασαν από κοινού και κατάφεραν ύστερα από πολλές προσπάθειες πριν από λίγο καιρό να διατάξει ο δήμος το πάγωμα των εργασιών και να υπάρξει εκ νέου έλεγχος-πραγματογνωμοσύνη από τις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές.
Από τους 6.000 απέμειναν 200
Πώς αφελληνίστηκε το νησί
Τόσο οι εκτάσεις στην περιοχή του Πύργου όσο και αυτές στον Λιμένα αποτελούσαν πάντοτε περιουσία των Ιμβρίων και συγκεκριμένα των κατοίκων του Σχινουδίου, λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρώην πρόεδρος της Ιμβριακής Ενωσης Μακεδονίας-Θράκης και πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ξεινός. Ο ίδιος και η οικογένειά του μέχρι τη δεκαετία του '60 έμεναν στο Σχινούδι που έσφυζε από ζωή και είχε περίπου 2.000 κατοίκους, όλοι ελληνικής καταγωγής. Να σημειωθεί ότι η αναλογία στην Ιμβρο πριν από το 1964 ήταν περίπου 6.100 Ελληνες και 200 Τούρκοι (!), ενώ σήμερα στο νησί έχουν απομείνει μόλις 200 Ελληνες.
Ο Πύργος αποτελούσε ουσιαστικά το λιμάνι του Σχινουδίου και υπήρχε ένας ολόκληρος οικισμός τα λεγόμενα «μαγαζιά», όπου κατά τη θερινή περίοδο μετακόμιζε το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του Σχινουδίου. Στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε ο ομώνυμος κάμπος όπου καλλιεργούνταν σιτηρά, αμπέλια και μποστάνια.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
telidis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.