ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ...''ΑΠΕΙΛΕΙ'' ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια μικρή συσκευή μπορεί να αλλάξει τον κόσμο». Σ' αυτή την πρόταση συνοψίζεται η προσπάθεια του εφευρέτη Στιβ Κατσαρού...
που κατασκεύασε τον πρώτο φθηνό και ανθεκτικό ηλιακό λαμπτήρα. Η εντυπωσιακή εφεύρεση έχει ήδη υιοθετηθεί από οργανώσεις αρωγής, ενώ ο Ελληνοαμερικανός έχει κεντρίσει τα φώτα της δημοσιότητας, δίνοντας συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα των ΗΠΑ - όπως το CNN. Αν και κατάγεται από τη Σέριφο, έχει επισκεφθεί το νησί μόνο μια φορά, πριν από 27 χρόνια: «Αν και έχω να δω τους συγγενείς μου από το 1984, ξέρω πως πάντα θα έχω ένα μέρος στη Σέριφο που θα το αποκαλώ σπίτι».

Ο Στιβ Κατσαρός μιλά για την εφεύρεσή του στη Real planet και εξηγεί πώς μια μικρή συσκευή μπορεί να συμβάλει τόσο στη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες όσο και στη μείωση των αέριων ρύπων που εκλύονται από την .....
καύση κηροζίνης και ντίζελ.

Για μια καλύτερη ζωή


«Πάντα προσπαθούσα να βρω ιδέες που θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Ήθελα να δημιουργήσω ένα προϊόν που θα κάνει τον πλανήτη ένα καλύτερο μέρος και τα κατάφερα τον Ιανουάριο του 2010. Μόλις κατέθεσα την πατέντα μου, ξεκίνησα να οργανώνω την προώθηση του προϊόντος στην αγορά και ίδρυσα την εταιρεία Nokero. Τότε συνειδητοποίησα πως 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ζουν χωρίς ηλεκτρισμό, ενώ εκατομμύρια άλλοι αναγκάζονται να εισπνέουν τις αναθυμιάσεις των ορυκτών καυσίμων απλά για να έχουν λίγο φως. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν, με μηδαμινά χρήματα και χωρίς να είναι συνδεδεμένοι σε δίκτυο, να έχουν φωτισμό, χρησιμοποιώντας συσκευές σαν τον ηλιακό λαμπτήρα», αναφέρει ο Στιβ Κατσαρός.

Η εταιρεία που δημιούργησε δεν ασχολείται μόνο με την κατασκευή των λαμπτήρων, αλλά προωθεί στην αγορά πληθώρα προϊόντων (από φορτιστές μέχρι φωτοβολταϊκά πάνελ), η λειτουργία των οποίων βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια. Η Nokero, με έδρα το Ντένβερ των ΗΠΑ, έχει βάλει στόχο, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, να διευκολύνει τη ζωή πολλών ανθρώπων.

«Το όνομα της εταιρείας δεν είναι τυχαίο, καθώς πρόκειται για σύντμηση της φράσης No kerosene («Οχι κηροζίνη»). Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε μια νέα σειρά προϊόντων και στήνουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο προώθησης και διανομής τους. Αν το σχέδιό μας πετύχει, θα ανήκουμε και εμείς στην ομάδα των εκατοντάδων μη κυβερνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων που συνεργάζονται για να μειωθεί η χρήσης της κηροζίνης», εξηγεί ο εφευρέτης. Οι λάμπες κηροζίνης, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ευθύνονται για τον θάνατο 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων τον χρόνο. Οι τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται με την καύση της βλάπτουν τα μάτια και τους πνεύμονες, ενώ η χρήση μια λάμπας κηροζίνης ισοδυναμεί με το κάπνισμα σαράντα τσιγάρων την ημέρα.

«Η υγεία των ανθρώπων που εισπνέουν κάθε μέρα αυτά τα τοξικά αέρια είναι αυτό που θέλουμε πάνω απ' όλα να προστατέψουμε. Παράλληλα, όμως, με τη χρήση του ηλιακού λαμπτήρα προστατεύουμε και το περιβάλλον. Αν καταφέρουμε να βγάλουμε από τα σπίτια την κηροζίνη, τότε το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά 190 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με την απόσυρση από τους δρόμους 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων», καταλήγει ο Στιβ Κατσαρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.