ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ

Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, που σήμερα, μαζί με τους Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ, συναντάται με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, δεν απέκλεισε η ύφεση φέτος να αποδειχθεί μεγαλύτερη τελικά του 6% και την απέδωσε, όπως επίσης και την αποτυχία επίτευξης των φετινών δημοσιονομικών στόχων, στις μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, ειδικά όσον αφορά στο Δημόσιο. «Είχα προειδοποιήσει εδώ και έναν χρόνο πως χωρίς μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο δημόσιο, το φετινό έλλειμμα θα έμενε 'κολλημένο' στο 10% του ΑΕΠ φέτος», δήλωσε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών στο πρόγραμμα. Υπογράμμισε δε πως υπάρχει κίνδυνος ..... αποτυχίας του εάν δεν διασφαλιστεί ευρεία πολιτική στήριξη, «κλειδί» όπως τη χαρακτήρισε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλα τα κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Εξι παρεμβάσεις
Ο κ. Τόμσεν από το βήμα συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο:
1. Ζήτησε για πρώτη φορά «μη εθελοντικές αποχωρήσεις» από το δημόσιο και πιο επιθετική στρατηγική των ελληνικών αρχών στο κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά το θέμα του κλεισίματος κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και ίσως πρέπει να δεχθεί σε αυτή τη διαδικασία μη εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας», υποστήριξε.
2. Εκτίμησε ότι οι μισθοί σε ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται δίκτυα είναι πολύ υψηλοί, «φωτογραφίζοντας» μειώσεις. Την ίδια ώρα αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει γίνει στην αναστολή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εκτίμησε πως μπορεί να γίνουν περισσότερα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την αγορά εργασίας.
3. Τόνισε την ανάγκη για καλύτερη σύνδεση μισθών και παραγωγικότητας στο σύνολο της οικονομίας με παράλληλη αναστολή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανοίγοντας το δρόμο για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Χ. Ράιχενμπαχ στο ίδιο συνέδριο. Όπως εκτίμησε ο κ. Ράιχενμπαχ τα τελευταία δύο χρόνια το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει προσαρμοστεί αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, ενώ ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
4. Κατέστησε σαφές ότι η επιτυχία του προγράμματος απειλείται εάν, μεταξύ άλλων, δεν διασφαλιστεί ευρεία πολιτική στήριξη: «Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, χωρίς ευρεία πολιτική στήριξη ο κίνδυνος αποτυχίας του προγράμματος είναι σημαντικός» διεμήνυσε. Την ίδια όμως ώρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών σε ορισμένα σημεία: «Πολλά έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν, πρέπει να κοιτάξουμε τι μπορεί να γίνει για να βελτιώσουμε την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων».
5. Επισήμανε ότι διαφωνεί κάθετα με όσους λένε ότι η χώρα μας δεν έχει καταφέρει τίποτα. Την ίδια όμως ώρα τόνισε πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπολείπεται των στόχων στις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν δεν υπάρξει ισχυρότερη βούληση για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Όπως δε παραδέχθηκε, η τρόικα υπερεκτίμησε την ικανότητα των ελληνικών αρχών να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και υπάρχει ανάγκη να τεθούν προτεραιότητες.
6. Τόνισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων ούτε όμως και για άλλους φόρους. Τόνισε δε πως το βάρος των φόρων πέφτει στους ώμους εκείνων που δεν μπορούν να μην πληρώσουν, υπό το βάρος των αδυναμιών του φορολογικού συστήματος.
Αισιοδοξία για το PSI
  • Μπορούμε, όχι πολύ δύσκολα, να φτάσουμε σε ένα σχήμα κοινής αποδοχής για το PSI, σε μια λύση εθελοντική εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «ίσως η πιο δημιουργική και ευχάριστη όψη των τελευταίων ημερών να ήταν οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα (για το PSI)».
  • Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες σημείωσε πως με την επανακεφαλαιοποίηση που θα απαιτηθεί μετά το «κούρεμα» του χρέους «η διοίκησή τους θα συνεχίσει και μετά την ανακεφαλαιοποίηση να είναι ιδιωτική, ωστόσο η επένδυση που κάνει ο ελληνικός λαός θα πρέπει να του αποδοθεί». «Πρέπει να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία» είπε αναφερόμενος στις κοινές μετοχές. Για τα ταμεία είπε πως έχουμε μιλήσει για αναπλήρωση, της ζημιάς και πλήρη κάλυψή τους.
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.