Ο μολυσμένος αέρας στην Αττική έχει γίνει σύμμαχος των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, δημιουργώντας έναν επικίνδυνο συνδυασμό για την ανθρώπινη υγεία. Πολλοί κάτοικοι της .....πολυπληθέστερης Περιφέρειας της χώρας υποφέρουν από αυτές τις συνθήκες, καθώς η συνολική ποιότητα του αέρα θεωρείται μέτρια, με δείκτη ποιότητας (AQI) γύρω στο 58.
Οι περιοχές με τον πιο μολυσμένο αέρα στην Αττική
Ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (PM 2.5, PM 1) τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η μέτρηση κυμαίνεται από το 0 που αντιστοιχεί σε εξαιρετική ποιότητα αέρα έως το 300 που σηματοδοτεί πολύ ανθυγιεινές συνθήκες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, οι περιοχές της Αττικής με τον πιο μολυσμένο αέρα είναι:
- Θρακομακεδόνες: Δείκτης AQI 71, PM 2.5: 20 μg/m³
- Μαρούσι: ΑQΙ 71, PM 2.5: 20 μg/m³
- Νέα Σμύρνη: AQI 64, PM 2.5: 16 μg/m³
- Περιστέρι (Σταθμός): AQI 60, PM 2.5: 14 μg/m³
Αντίθετα, περιοχές της Αττικής με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων και λιγότερο μολυσμένο αέρα είναι
- ο Κορυδαλλός με AQI 33 και PM 2.5: 6 μg/m³,
- η Πετρούπολη (Νικηταρά) με AQI 38 και PM 2.5: 6,9 μg/m³,
- η Ριζάρη με AQI 44 και PM 2.5: 8 μg/m³,
- η Ελευσίνα με AQI 44 και PM 2.5: 8 μg/m³, και
- το Χαϊδάρι (οδός Σύρου) με AQI 50 και PM 2.5: 9 μg/m³.
Γιατί ο μολυσμένος αέρας γίνεται χειρότερος το καλοκαίρι
«Αυτοί οι ρύποι που δημιουργούν τον μολυσμένο αέρα, συνήθως συνδυαστικά με το ατμοσφαιρικό όζον, τείνουν το καλοκαίρι λόγω της φωτοχημικής ρύπανσης να συγκεντρώνονται στην περιφέρεια της πόλης. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με ρύπους από τα αυτοκίνητα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιδεινώνει την κατάσταση», εξήγησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο ertnews.
Ο ειδικός τόνισε ότι αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη φωτοχημεία της ατμόσφαιρας και τις αντιδράσεις που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα, οι οποίες δημιουργούν δευτερογενείς ρύπους που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα.
Οι επιπτώσεις του μολυσμένου αέρα στην υγεία
Οι μετρήσεις του ΑΠΘ για τον μολυσμένο αέρα έρχονται, σύμφωνα με την «Απογευματινή», τη στιγμή που οι επιστήμονες χτυπούν πιο δυνατά το καμπανάκι για το κλιματολογικό μέλλον του πλανήτη. Τους καύσωνες του καλοκαιριού τους ονομάζουν ανοιχτά «σιωπηλούς δολοφόνους».
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα επιστημόνων στο Imperial College του Λονδίνου και το London School of Hygiene and Tropical Medicine, εκτιμάται ότι περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης, στη διάρκεια του καύσωνα από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου φέτος. Στην Αθήνα καταγράφηκαν 96 τέτοια περιστατικά.
Μελλοντικές προβλέψεις για τον μολυσμένο αέρα και το κλίμα
Σε μελέτη ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη θερμική καταπόνηση με βάση τα μελλοντικά κλιματικά σενάρια διαπιστώθηκε ότι αυτή αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή και να αυξηθεί. Στο εξής οι καύσωνες θα είναι πιο συχνοί, πιο έντονοι και μεγαλύτερης διάρκειας, επιδεινώνοντας παράλληλα και τον μολυσμένο αέρα.
«Την περίοδο που αναλύσαμε, από το 1991 έως το 2020, λαμβάνοντας υπόψη πραγματικά στοιχεία και όχι μελλοντικά σενάρια, παρατηρήσαμε ήδη ότι έχει αυξηθεί», εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο ΑΠΕ.
Ο ειδικός προειδοποίησε: «Τα πιο μετριοπαθή σενάρια δείχνουν αύξηση για το μέλλον +1,5 βαθμό, ενώ τα πιο απαισιόδοξα δείχνουν +3. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, η συνεχής θερμική επιβάρυνση των ανθρώπων είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα και διάσταση της κλιματικής αλλαγής».
Επικίνδυνη εβδομάδα με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς
Μιλώντας για καύσωνα, υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες ατμοσφαιρικής ξηρασίας θα επικρατήσουν στη χώρα μέχρι και την Κυριακή 20 Ιουλίου 2025. Πρόκειται για το καυτό κοκτέιλ Hot–Dry–Windy (καυτοί, ξηροί άνεμοι), που προκαλεί σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας σε όλη τη χώρα.
Η νεκρή βλάστηση ευνοεί την έναρξη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, τη Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια), την Πελοπόννησο (Κορινθία, Αργολίδα), την Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία).
Αύγουστος χωρίς μελτεμάκια
Τα μελτεμάκια του Αυγούστου στα οποία κάθε Ιούλιο ακουμπούσαμε τις ελπίδες μας για μια ανάσα δροσιάς, πλέον αποτελούν αρχειακό υλικό σε λογοτεχνικά βιβλία και ανάλαφρα τραγούδια. Έτσι και φέτος, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού αναμένεται θερμότερος από το κανονικό, γεγονός που θα επιδεινώσει περαιτέρω τον μολυσμένο αέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.