Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού ως εξαίρεση, δίνοντας έτσι μια γευστική ανάπαυλα στη νηστεία.
Ο μπακαλιάρος ήταν ανέκαθεν μια προσιτή και εύκολη επιλογή για τους Έλληνες, αφού μπορούσε να διατηρηθεί σε αλατισμένη μορφή και να φτάσει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το τηγανητό ψάρι συνδυάζεται ιδανικά με τη σκορδαλιά, μια αρωματική και πικάντικη κρέμα από σκόρδο και πατάτες ή ψωμί, η οποία προσφέρει νοστιμιά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ας δούμε λοιπόν μια παραδοσιακή και αυθεντική συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Συνταγή: Μπακαλιάρος με σκορδαλιά
Χρόνος προετοιμασίας & μαγειρέματος:
- Προετοιμασία: 24 ώρες (για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου)
- Εκτέλεση: 45-50 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τον μπακαλιάρο:
- 800 γρ. μπακαλιάρο παστό (φιλέτο)
- 200 γρ. αλεύρι για τηγάνισμα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 ml μπύρα ή σόδα
- 1 αυγό
- 100 ml νερό
- Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά (με πατάτα):
- 3 μέτριες πατάτες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου
- Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό.
- Αλλάζουμε το νερό κάθε 4-6 ώρες για περίπου 24 ώρες.
2. Προετοιμασία του κουρκουτιού
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αυγό και τη μπύρα.
- Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο κουρκούτι.
3. Τηγάνισμα του μπακαλιάρου
- Στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
- Βουτάμε κάθε κομμάτι στο κουρκούτι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (180°C) μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
4. Παρασκευή σκορδαλιάς
- Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις λιώνουμε καλά με ένα πιρούνι ή τις περνάμε από μύλο λαχανικών.
- Πολτοποιούμε το σκόρδο με λίγο αλάτι και το ανακατεύουμε με το ξίδι και το λεμόνι.
- Προσθέτουμε σταδιακά τις πατάτες, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη υφή.
Χρήσιμα tips:
- Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε ανθρακούχο νερό αντί για μπύρα στο κουρκούτι.
- Αν θέλετε πιο τραγανό κουρκούτι, αφήστε το μείγμα του κουρκουτιού στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε.
- Για μια πιο απαλή σκορδαλιά, προσθέστε λίγο ψωμί μουλιασμένο αντί για πατάτα.
- Ο μπακαλιάρος ταιριάζει τέλεια με ένα ποτήρι ούζο ή τσίπουρο!
https://www.tromaktiko.gr/1242914/giati-trome-mpakaliaro-me-skordalia-tin-25i-martiou-i-suntagi-gia-egguimeni-epituchia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.