NASA: Κάτι απροσδόκητο συμβαίνει στο σύμπαν - Άγνωστη δύναμη ανίχνευσε το τηλεσκόπιο James Webb

 


Το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο της NASA εντόπισε κάτι απροσδόκητο που θα μπορούσε να ανατρέψει τις βασικές υποθέσεις μας για το σύμπαν.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έχουν λάβει....

εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις των αποστάσεων μεταξύ των γαλαξιών.

Αυτές οι παρατηρήσεις αποκαλύπτουν ότι το σύμπαν διαστέλλεται 8 έως 12% ταχύτερα από ό, τι προβλέπουν οι τρέχουσες καλύτερες θεωρίες μας.

Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια άγνωστη δύναμη που εξηγεί γιατί το σύμπαν διαστέλλεται ταχύτερα τώρα από ό, τι ήταν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1998, ήταν προηγουμένως πιθανό ότι αυτή η επιτάχυνση προκλήθηκε από τίποτα πιο ασυνήθιστο από ένα σφάλμα τηλεσκοπίου.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας δύο χρόνια παρατηρήσεων του JWST, οι ερευνητές έδειξαν τώρα ότι τα συγκλονιστικά ευρήματα του Hubble δεν ήταν λανθασμένα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα και βραβευμένο με Νόμπελ καθηγητή Adam Riess, αυτό δείχνει ότι η κατανόησή μας για τη γέννηση του σύμπαντος θα μπορούσε να είναι εντελώς λανθασμένη.

«Επιβεβαιώνει το αινιγματικό εύρημα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble με το οποίο παλεύουμε εδώ και μια δεκαετία - το σύμπαν επεκτείνεται τώρα ταχύτερα από ό, τι μπορούν να εξηγήσουν οι καλύτερες θεωρίες μας».

Περισσότερα από 25 χρόνια αργότερα, ο καθηγητής Riess χρησιμοποίησε τώρα το μεγαλύτερο και υψηλότερης απόδοσης τηλεσκόπιο της NASA για να αποδείξει ότι η βραβευμένη με Νόμπελ ανακάλυψή του δεν ήταν λάθος.

Χρησιμοποιώντας το JWST, ο Reiss και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν σε ένα σύνολο γαλαξιών που περιέχουν παλλόμενα αστέρια που ονομάζονται μεταβλητές Κηφείδων.

Αυτά τα μοναδικά αστέρια αναβοσβήνουν με ρυθμό ανάλογο με τη φωτεινότητα τους, γεγονός που τα καθιστά το «χρυσό πρότυπο» για τη μέτρηση των διαστρικών αποστάσεων.

Χρησιμοποιώντας τον καλά μελετημένο γαλαξία NGC 4258 ως σημείο αναφοράς, η μελέτη κάλυψε το ένα τρίτο του αρχικού δείγματος γαλαξιών του τηλεσκοπίου Hubble.

Αν και το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρότερο, η ομάδα κατάφερε να λάβει μετρήσεις περίπου τέσσερις φορές πιο ακριβείς από την προηγούμενη μελέτη.

Αυτές οι νέες καταγραφές αποκάλυψαν ότι οι γαλαξίες επιταχύνονταν μακριά ο ένας από τον άλλο με ρυθμό 72,6 km/s/Mpc - σχεδόν πανομοιότυπο με τις μετρήσεις του Hubble από τους ίδιους γαλαξίες.

Ωστόσο, τίποτα από όσα οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρατηρήσουν δεν εξηγεί γιατί το Σύμπαν επιταχύνεται με τόσο γρήγορο ρυθμό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κανονική ύλη που μπορούμε να δούμε και να αλληλεπιδράσουμε αποτελεί μόλις το 4% του συνολικού σύμπαντος.

Το υπόλοιπο 96% του σύμπαντος είναι σκοτεινή ύλη, η οποία αποτελεί τη μάζα που λείπει σε ορισμένους γαλαξίες, και σκοτεινή ενέργεια.

Η σκοτεινή ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει έως και το 69% του σύμπαντος και θα μπορούσε να παρέχει τη δύναμη που είναι υπεύθυνη για την επέκταση του διαστήματος.

Ωστόσο, με τη φύση της σκοτεινής ενέργειας να παραμένει ένα μυστήριο, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα πιο κοντά στην επίλυση της έντασης του Hubble από ό, τι ήταν το 1998.





https://www.newsbomb.gr/technologia/story/1609980/nasa-kati-aprosdokito-symvainei-sto-sympan-agnosti-dynami-anixnefse-to-tileskopio-james-webb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.