Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Ορθόδοξης Θεολογίας το οποίο πραγματοποιείται κάθε 50 χρόνια


 Ξεκινήσαν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024, οι εργασίες του μεγάλου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθόδοξης Θεολογίας «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές», το οποίο .....πραγματοποιείται κάθε 50 χρόνια. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Α.Θ.Π. του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου Α΄ και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου Β΄.

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.35 (3)

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.36

Κατά την τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε υποδοχή από τον Χορό Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» υπό τη χοραρχία του Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής, Αχιλλέα Γ. Χαλδαιάκη, μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προσφώνηση απηύθυνε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής  Γεράσιμος Σιάσος.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο Β΄ και εισαγωγική ομιλία από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητή Εμμανουήλ Καραγεωργούδη με τίτλο «Η θεματολογία και στοχοθεσία του Διεθνούς Συνεδρίου: “Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και προοπτικές”».

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο Α΄ με τίτλο: «Η αποστολή και το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στον 21ο αιώνα».

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.39 (1)

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.34 (2)WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.34 (3)WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.34

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.34 (1)

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.39

Το Διεθνές Συνέδριο Ορθόδοξης Θεολογίας τίμησαν με την παρουσία τους, επίσης: η εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κυρία Ζέττα Μακρή, o εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Βουλευτής Επικρατείας κύριος Δημήτριος Μάντζος, ο Υπουργός Υγείας κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Γεώργιος Κώτσηρας,ο εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρώην Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Υπουργός, Διοικητής του Αγίου Όρους κύριος Αλκιβιάδης Στεφανής, η Αντεπίτροπος της Γενικής Επιτροπείας της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κυρία Αγγελική Παπαπαναγιώτου – Λέζα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο εκπρόσωπος της Α.Ε. του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Λουκάς Ξενοφώντος, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, Υποναύαρχος Γεώργιος Σκρέκας, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Κλενιάτης, ο Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κυρία Ρούλα Μακρή, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κύριος Μακάριος, Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς, Σεβαστοί Πατέρες, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Φωφώ Καλύβα, ο πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Ομότιμος Καθηγητής και Επίτιμος Διδάκτορας του ΕΚΠΑ Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι και μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ομότιμοι Καθηγητές, Μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλήθος κόσμου.

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.34 (4)

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.37 (1)

Το Συνέδριο εντάσσεται στη σειρά των Διεθνών Θεολογικών Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα κατά τον 20ό αιώνα (1936 και 1976) και στοχεύει στην ανάδειξη, διερεύνηση και συμβολή στα καίρια ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν την Ορθόδοξη Θεολογία σε πανορθόδοξο επίπεδο κατά τον 21ο αιώνα. Ειδικότερα, το Συνέδριο εξετάζει τη θέση και την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στις νέες ιστορικές, γεωπολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες, προκειμένου να εκφράσει εκ νέου την πλούσια κληρονομιά, την έμπρακτη διακονία, την προφητική μαρτυρία και λειτουργία της στον σύγχρονο κόσμο. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οργανώνονται παράλληλα θεολογικά εργαστήρια, καθώς και ποικίλες εκδηλώσεις. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν από 25 έως και 28 Νοεμβρίου 2024.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος. κατά την προσφώνησή του, υποδεχόμενος την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά Σας στην πατρίδα, η λαμπρή επιστημονική Σας σταδιοδρομία η οποία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο μας και οι υπηρεσίες Σας στη δικαιοσύνη, στην πολιτική και στον πολιτισμό Σάς καθιστούν σύμβολο της ενότητας του Ελληνισμού».

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.26.13

Υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο Α’ ο κ. Σιάσος τόνισε μεταξύ άλλων: «Eκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών, επιθυμώ να Σας εκφράσω την αγάπη και τον σεβασμό με τον οποίο περιβάλλουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το πρόσωπό Σας, καθώς δια της διακονίας και των ενεργειών Σας, προβάλλετε την έννοια και την σημασία της Ορθοδοξίας, ενισχύετε τον απανταχού Ελληνισμό, αναδεικνύετε την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και αποτελείτε γνήσιο θεματοφύλακα των θεμελιωδών αξιών που καθορίζουν την ιστορική και πνευματική μας ταυτότητα.

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.37 (2)

 Στο πρόσωπό σας συμπυκνώνεται όλη η εικόνα ενός εμπνευσμένου ιεράρχη, που με το κήρυγμα και τις ιδέες του μπορεί να εμπνεύσει όχι μόνο το ορθόδοξο ποίμνιο αλλά και κάθε συνάνθρωπό μας. Η πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά Σας, το πολυδιάστατο έργο Σας στην Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο,- έργο με όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον με βάση τις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας – Σας καθιστούν στυλοβάτη του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης εν γένει.

Οι δυο θεσμοί, η Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπήρξαν από τους βασικούς πυλώνες της συγκρότησης του ελληνικού κράτους, συντελώντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής ταυτότητάς του, όπως διαμορφώθηκε στον 19ο αιώνα, καθώς και στην εξέλιξη της θεολογικής σκέψης στον ορθόδοξο κόσμο.

 Η δημιουργία δε της Θεολογικής Σχολής κατά την ίδρυσή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837, ως η πρώτη Θεολογική Σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου σε όλη την ορθοδοξία, αποτέλεσε τον καταλύτη για τις στενές σχέσεις ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδας και στο Ίδρυμά μας.

 Η Θεολογική Σχολή του Ιδρύματός μας εξάλλου αναδεικνύει τη σύγχρονη Ορθόδοξη Θεολογία και στηρίζει παντοιοτρόπως με το επιστημονικό της δυναμικό όχι μόνο την Εκκλησία της Ελλάδος και την εκπαίδευση της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά και τα πρεσβυγενή πατριαρχεία, την ομογένεια, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες της διασποράς, την εξωτερική ιεραποστολή, αλλά και τις άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, πάντοτε στο πλαίσιο της προαγωγής της ενότητας, της αλληλεγγύης και της καλλιέργειας πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των Θεολογικών Σχολών και εν γένει των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

 Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται για το ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο του, γεγονός που το καθιστά σημείο αναφοράς ανάμεσα σε κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως. Το ιστορικής σημασίας αυτό Συνέδριο, το τρίτο που πραγματοποιείται τα τελευταία 100 χρόνια, τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και αποτελεί επιστημονικό «καρπό» της πολυδιάστατης δραστηριότητας του Πανεπιστημίου μας και συνέχεια της σπουδαίας παράδοσης των διεθνών θεολογικών συνεδρίων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον 20ο αιώνα.

 Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σταθερά προσηλωμένο στην αποστολή του ως γέφυρα μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας, αναδεικνύει μέσα από αυτή τη διοργάνωση την επιτακτική ανάγκη για επανεξέταση του ρόλου της Ορθόδοξης Θεολογίας σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία.

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.34 (2)

 Ιθύνουσα ιδέα των οργανωτών σε αυτή την σημαντική καμπή είναι η Ορθόδοξη Θεολογία να εκφράσει εκ νέου την πλούσια κληρονομιά της, να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής και να συνεχίσει την έμπρακτη διακονία της στην κοινωνία.

 Με πλήθος επιστημόνων από όλες τις χώρες και εκπροσώπων από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, τη διασπορά και άλλες χριστιανικές παραδόσεις, το Πανεπιστήμιό μας  γίνεται ο ζωντανός πυρήνας ενός δυναμικού πανορθόδοξου διαλόγουπου ενώνει τη θεολογία, τον πολιτισμό και την τεχνολογία και προάγει την εξωστρέφεια της ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογίας στο διεθνές στερέωμα.».

Τέλος ο Πρύτανης κ. Σιάσος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο Β΄ αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η συνεχής και πολύτιμη στήριξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου προς το Πανεπιστήμιο, του οποίου είναι απόφοιτος και Επίτιμος Διδάκτορας, είχε καθοριστική σημασία και για την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου συνεδρίου. Ευχαριστούμε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται το παρόν συνέδριο.».

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.38

Kατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, από το βήμα του συνεδρίου τόνισε: «Με πολλή χαρά παρευρίσκομαι στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αι. Προκλήσεις και προοπτικές. Πολύ περισσότερο, χαίρω που είμαι ανάμεσα σε σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, διακεκριμένους επιστήμονες, μελετητές και ερευνητές».

Εν συνεχεία, επισήμανε ότι «Είναι σημαντικό οι Θεολογικές Σχολές να προβάλλουν τον θεολογικό λόγο, όπως με το παρόν ενδιαφέρον Συνέδριο. Να προβάλλουν τον θεολογικό λόγο όχι μόνο σε αναφορά με το κατ’ εξοχήν περιεχόμενό του – τι είπαν οι Ευαγγελιστές, οι Απόστολοι, οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Αλλά και σε σχέση με το σήμερα. Γιατί έτσι γίνεται κατανοητό ότι ο θεολογικός λόγος είναι πάντα επίκαιρος. Και μπορεί να απαντήσει και σε σύγχρονους προβληματισμούς.

Βεβαίως, αυτή η σχέση της Θεολογίας με το σήμερα έχει διττό χαρακτήρα. Η Θεολογία μπορεί να αποκρίνεται στα ερωτήματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο. Όμως, και η ίδια δεν μένει ανέγγιχτη από όσα συνταρακτικά συμβαίνουν γύρω μας. Από τις αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Τις κοινωνικές ανακατατάξεις. Τις αλλαγές που συμβαίνουν με ασύλληπτους ρυθμούς. Την περιβαλλοντική κρίση. Την καθιέρωση αντιλήψεων και πρακτικών που έρχονται να κλονίσουν ό,τι μέχρι τώρα θεωρούσαμε σταθερό και παραδεδομένο. Όλα αυτά την προκαλούν. Και σε όλα αυτά πρέπει να τοποθετείται. Αν δεν τοποθετηθεί, θα αλλοιωθεί η ουσία της και η αποστολή της. Αυτά τα καινούργια ζητήματα προκύπτουν από τις επιστημονικές εξελίξεις και την αλματώδη πρόοδο. Υπάρχουν όμως και άλλα, που εδώ και αιώνες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα. Οι πόλεμοι, η προσφυγιά, η ανισότητα, η φτώχεια δεν σταμάτησαν ποτέ. Ο θεολογικός λόγος δεν πρέπει να είναι αδιάφορος και σε αυτά. Καλείται να τονίζει ότι παρά τη λεγόμενη πρόοδο και την ανάπτυξη, το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει ακόμη σε συνθήκες σχεδόν μεσαιωνικές. Και ότι ο άνθρωπος του 21ου αι. αντιμετωπίζει ακόμη πολλά από τα προβλήματα που είχε ο άνθρωπος του 16ου αι.».

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.36 (3)

Καταληκτικά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος σημείωσε:

«Χαίρω διότι η θεματική του Συνεδρίου φανερώνει ότι ο θεολογικός προβληματισμός επαγρυπνεί. Παρατήρησα ότι οι εισηγήσεις του και τα εργαστήρια καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, που εξετάζουν τη σχέση ή την τοποθέτηση της Ορθόδοξης Θεολογίας σε όσα συμβαίνουν στον αιώνα μας, σε κοινωνικό, τεχνολογικό και επιστημονικό επίπεδο. Επιπλέον, θίγονται ζητήματα που αφορούν τον διαχριστιανικό διάλογο, τα σύγχρονα θεολογικά ρεύματα, τον πολιτισμό, την ποιμαντική θεολογία. Τέλος, η θεματική τράπεζα λόγου ασχολείται με την Ορθόδοξη Θεολογία και τη Γεωπολιτική σήμερα.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η ταπεινότητά μου, που ευχαρίστως στηρίξαμε και θέσαμε υπό την αιγίδα μας το παρόν Συνέδριο, συγχαίρουμε τους διοργανωτές και ευχόμεθα επιτυχία στις εργασίες του. Σας ευχαριστώ.».

Τέλος και πριν από την κεντρική εισαγωγική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, αναφέρθηκε στη θεματολογία και τη στοχοθεσία του Διεθνούς Συνεδρίου.

LAB 2345

WhatsApp Image 2024 11 24 at 23.21.38 (3)







https://fimotro.gr/xekinise-to-diethnes-synedrio-orthodoxis-theologias-to-opoio-pragmatopoieitai-kathe-50-chronia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.