Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ηφαίστειο Σαντορίνης...


 Το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν πως μια νέα ηφαιστειακή έκρηξη είναι πλέον «θέμα χρόνου». Το εντυπωσιακό ......νησί του Αιγαίου, με τα χαρακτηριστικά σεληνιακά τοπία και τις μαγευτικές παραλίες του, φέρει τα σημάδια της βίαιης ηφαιστειακής ιστορίας που το διαμόρφωσε.

Ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι επιπτώσεις της

Η Σαντορίνη, μέρος του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, έχει ζήσει μια από τις ισχυρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία, η οποία συνέβη πριν από περίπου 3.600 χρόνια. Η έκρηξη αυτή κατέστρεψε την αρχαία πόλη του νησιού και είχε δραματικές επιπτώσεις στον μινωικό πολιτισμό. Σήμερα, οι γεωλόγοι υπογραμμίζουν ότι μια νέα έκρηξη είναι πιθανή, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες και τις αρχές.

Το ηφαίστειο Κολούμπος, που βρίσκεται πέντε μίλια βορειοανατολικά της Σαντορίνης, αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά και δυνητικά επικίνδυνα ηφαίστεια της Ανατολικής Μεσογείου. Αν και η τελευταία του έκρηξη σημειώθηκε το 1650, προκαλώντας τσουνάμι και το θάνατο 70 ανθρώπων, οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την περιοχή για ενδείξεις αναζωπύρωσης της δραστηριότητας.

Επιστημονικές αποστολές και νέες ανακαλύψεις

Τα τελευταία χρόνια, το ηφαίστειο έχει γίνει αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Μεγάλες ωκεανογραφικές αποστολές, όπως αυτή του αμερικανικού ερευνητικού σκάφους JOIDES Resolution, έχουν επισκεφθεί την περιοχή, προσπαθώντας να κατανοήσουν καλύτερα τη γεωλογική δραστηριότητα κάτω από το Αιγαίο. Η γεωλογική ωκεανογράφος Εύη Νομικού και η ομάδα της προσπαθούν να συνθέσουν ένα γεωπαζλ για να προβλέψουν τις μελλοντικές ηφαιστειακές εκρήξεις και να αναπτύξουν στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Παρά τις ανησυχίες, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ηφαίστεια συνήθως δίνουν σημάδια πριν από μια μεγάλη έκρηξη, δίνοντας χρόνο για προετοιμασία. Το 2020, ο Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών μιας πιθανής ενεργοποίησης της ηφαιστειακής ομάδας της Σαντορίνης.





https://nassosblog.gr/sima-kindynou-ekpebei-to-ifaisteio-santorinis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.