Tούρκικα φρούτα και λαχανικά, φουλ στα λιπάσματα - Το 50,52% των απορρίψεων νωπών φρούτων και λαχανικών από τρίτες χώρες, αντιστοιχεί σε εισαγόμενα προϊόντα από την Τουρκία


 Αρνητική πρωτιά στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των οποίων η χρήση απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχουν τα νωπά φρούτα και λαχανικά που εξάγονται από τη γειτονική Τουρκία με προορισμό είτε την Ελλάδα, είτε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τα τούρκικα βρώσιμα νωπά ξεπερνάνε με...

διαφορά, τα επιβαρυμένα από απαγορευμένα φυτοφάρμακα ή από υψηλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, από άλλες, τρίτες χώρες, που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή αγορά και να φθάσουν στο τραπέζι του Ευρωπαίου καταναλωτή.

Το δε εκπληκτικό είναι, ότι τα προϊόντα αυτά, ξεγλιστράνε από τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στη χώρα μας, όταν αντίθετα εντοπίζονται από ελέγχους που διενεργούνται από την αρμόδια Βουλγαρική υπηρεσία, στα σύνορα της εν λόγω χώρας με την Τουρκία.

Μηδενικές... επιδόσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ο οποίος επισήμανε ότι το 2022 οι επιδόσεις της Ελλάδας στον εντοπισμό εισαγόμενων προϊόντων με υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων είναι ουσιαστικά μηδενικές, όταν την ίδια χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντοπίσθηκαν 578 περιπτώσεις φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν με υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων , πάνω από το ήμισυ προέλευσης Τουρκίας.

Το πρόβλημα- που είναι ζήτημα δημόσιας υγείας αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού για τα ελληνικά και Κοινοτικά νωπά φρούτα και λαχανικά- ο κ. Πολυχρονάκης το εντοπίζει στον παλαιό εργαστηριακό εξοπλισμό ( από τις δεκαετίες του 1970-1980) αλλά και την υποστελέχωση των επιφορτισμένων με τον έλεγχο, κρατικών εργαστηρίων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στο makthes.gr ο κ. Πολυχρονάκης, τα ελληνικά κρατικά εργαστήρια (σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα), με τον ξεπερασμένο εξοπλισμό που διαθέτουν, εντοπίζουν 55-56 απαγορευμένες δραστικές ουσίες, όταν τα ελληνικά ιδιωτικά εργαστήρια όπως και το σύγχρονο εργαστήριο που έχει δημιουργήσει η Βουλγαρία, με Ευρωπαϊκά χρήματα, στο μεθοριακό σταθμό με την Τουρκία, εντοπίζουν δεκαπλάσιες ουσίες, ως 550-560 απαγορευμένες ουσίες.

Το 50,52% των απορρίψεων αφορά προϊόντα Τουρκίας

Κατά τη διάρκεια του 2022, στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, καταγράφηκαν από τις χώρες που το αποτελούν συνολικά 578 ειδοποιήσεις που προκλήθηκαν από υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων στα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν φτάσει στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες, είτε από την ίδια την ΕΕ.

Το 50,52% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχεί σε εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία. Η γειτονική χώρα είχε 292 ειδοποιήσεις συνολικά, για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που προσπάθησε να εισάγει στις αγορές των χωρών μελών της ΕΕ. Οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία και καμία από την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνει τις αδυναμίες που υπάρχουν στο σύστημα διενέργειας φυτουγειονομικών ελέγχων.

Αυτές οι 292 απορρίψεις αφορούσαν μόνο το 2022, ενώ κατά την τελευταία τριετία απορρίφθηκαν πάνω από 1.100 τούρκικα φορτία με φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Incofruit Hellas, το 2022 οι πιπεριές ήταν το προϊόν που έφτασε από την Τουρκία και παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό, 78 περιπτώσεων, υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, που στις περισσότερες περιπτώσεις καταστράφηκαν φτάνοντας στα σύνορα της Κοινότητας.

Τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια με 72 ειδοποιήσεις , τα σταφύλια με 48 , τα μανταρίνια με 23 ,τα ρόδια με 13 περιπτώσεις, με 12 τα πορτοκάλια, ενώ απορρίψεις υπήρξαν και για άλλα τούρκικα νωπά φρούτα και λαχανικά.

Οι χώρες προέλευσης των «πλούσιων» σε φυτοφάρμακα προϊόντα

Το 2022 η Τουρκία είχε την αρνητική πρωτιά, αλλά δεν ήταν η μόνη χώρα με πολλές περιπτώσεις απορρίψεων. Την ακολούθησε η Αίγυπτος με 40, η Ινδία και η Ουγκάντα ​​με 21 η καθεμία, η Κένυα με 18, η Κίνα με 16,ενώ 13 κρούσματα έχουν βρεθεί σε φρούτα και λαχανικά από την Ταϊλάνδη, 10 από Μαδαγασκάρη, και 9 σε προϊόντα του Ισημερινού και του Ιράν, που συμπληρώνουν τη λίστα των 10 χωρών, στα φρούτα και τα λαχανικά των οποίων έχει εντοπιστεί υπέρβαση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε περισσότερες από οκτώ περιπτώσεις.

Τα 2/3 των τουρκικών εξαγωγών νωπών φρούτων που κατευθύνονται σε αγορές της Ε.Ε., περνάνε μέσω Βουλγαρίας, περίπου το υπόλοιπο 1/3 περνάει μέσω Ελλάδας ενώ είναι και οι ποσότητες που κατευθύνονται για την ελληνική αγοράς, περίπου 28.000 τόνοι διαφόρων προϊόντων όπως λεμόνια, πορτοκάλια, πατάτες, τομάτες, ξηροί καρποί κ.αλ.

«Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, οι τουρκικές πιπεριές, πορτοκάλια, λεμόνια, σε ποσοστό 50%, να απορρίπτονται κατά τους βουλγαρικούς ελέγχους και τα ίδια προϊόντα, όταν κατευθύνονται στην Ελλάδα να μην εμφανίζονται προβληματικά κατά τους ελέγχους;», έθεσε το πολύ εύλογο ερώτημα ο κ. Πολυχρονάκης.

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του προβλήματος με τα προς εξαγωγή στην Ε.Ε. τουρκικά φρούτα και λαχανικά, η Κοινότητα, ακριβώς επειδή εντοπίσθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων σε λεμόνια και πορτοκάλια, ζήτησε οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι να γίνονται στο 30% των διερχομένων φορτίων , από εκεί που ήταν στο 3%-5%, πρακτική που υϊοθετείται όταν συγκεντρώνονται επανειλημμένως τέτοια κρούσματα.

agrotis-lipasmata.jpg

Aθέμιτος ανταγωνισμός για τα Κοινοτικά προϊόντα

Φυσικά, τα επιβαρυμένα αυτά προϊόντα τρίτων χωρών, δεν συνιστούν μόνο κίνδυνο για την υγεία των Ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό για τα Κοινοτικά προϊόντα.

Τα φρούτα και λαχανικά που παράγονται σε Ελλάδα και Ευρώπη και διακινούνται, στην πλειονότητά τους, μέσω των ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ελέγχονται αυστηρότατα και τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών είναι πολύ κάτω, ίσως στο 1/3, των επιτρεπόμενων ορίων από τον Κοινοτικό Κανονισμό.

Από την άλλη πλευρά, όπως επισήμανε ο κ. Πολυχρονάκης, στα ίδια σούπερ μάρκετ, πωλούνται και προϊόντα τρίτων χωρών που δεν έχουν περάσει από αντίστοιχα αυστηρούς ελέγχους, κάτι που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους Έλληνες παραγωγούς, ειδικά σε περίοδο ακρίβειας και περιορισμού του εισοδήματος των καταναλωτών, οι οποίοι στρέφονται στα φθηνότερα προϊόντα.

Η οικονομική συγκυρία ευθύνεται για τη μείωση κατά 15% των εισαγωγών ελληνικών φρούτων και λαχανικών, από τη Γερμανία, στο 10μηνο του 2022, έναντι της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρονιάς, όταν αντίθετα αυξήθηκαν οι εισαγωγές της Γερμανίας από το Μαρόκο, εξέλιξη που ο κ. Πολυχρονάκης αποδίδει στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

«Βλέπουμε ότι ο απαιτητικός Γερμανός καταναλωτής, που ήταν από τους πρώτους μάλιστα που είχαν στραφεί στα βιολογικά προϊόντα, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, επιστρέφει στα συμβατικά προϊόντα και έχει μειώσει, μεσοσταθμικά, την κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 14%-15%», πρόσθεσε ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas, σημειώνοντας πως τα όσα καταγράφονται από την στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, αναμενόμενο είναι να παρατηρηθούν και στη χώρα μας.

Συνεπώς, η ενίσχυση των κρατικών εργαστηρίων, με σύγχρονο εξοπλισμό – που θα εντοπίζει πολλαπλάσιο αριθμό δραστικών ουσιών – αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό, είναι αναγκαία για την προστασία των καταναλωτών αλλά και της ελληνικής και Κοινοτικής παραγωγής.


https://www.makthes.gr/toyrkika-froyta-kai-lachanika-foyl-sta-lipasmata-aneparkeis-oi-fytoygeionomikoi-elegchoi-stin-ellada-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.