Λάδι στη φωτιά ....της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Ρωσίας έρχεται να ρίξει για μια ακόμα φορά η Μόσχα, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Μετά τον διπλωματικό «πόλεμο» των προηγούμενων ημερών με αφορμή την.....
εκτίμηση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο του ΟΗΕ, αλλά και τις σκληρές απαντήσεις από πλευράς Αθήνας και Σκοπίων, ο ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Υποστηρίζαμε πάντα ενεργά αυτόν τον διάλογο (μεταξύ των δύο χωρών). Μιλούσαμε πάντα για μια λύση που θα βρεθεί με τρόπο που θα ήταν αποδεκτός για τον λαό, τα έθνη και φυσικά της κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Μακεδονίας», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2018.
«Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», πρόσθεσε με αιχμηρό τρόπο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται πως, προ ημερών, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «προωθείται, αγνοώντας την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν τίθεται καν σε συζήτηση ένα δημοψήφισμα για ένα θέμα που αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα».
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου», ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Με άμεση απάντησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλούσε τη Ρωσία να σεβαστεί «τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία», κάνοντας λόγο για «ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων».
Συνέχεια στην κόντρα έδωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος επεσήμανε πως η Μόσχα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, ωστόσο θα συνεχίσει να εκφράζει τη θέση της σε ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αργά το βράδυ ημέρα, για το θέμα τοποθετήθηκε και η ΠΓΔΜ με το ΥΠΕΞ της γείτονος να εκδίδει ανακοίνωση τονίζοντας πως «παρά τα φλέγοντα προβλήματα που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκθέτει, και πάλι, σε αρνητικό πλαίσιο, τις αυθεντικές πολιτικές διαδικασίες σε δύο γειτονικές χώρες που οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην οικοδόμηση φιλίας».
https://www.in.gr/2019/01/16/politics/diplomatia/rosia-amfisvitei-ti-nomimotita-tis-allagis-onomatos-tis-pgdm/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.