Ερχεται βαρυχειμωνιά και...αναζητουμε εναλλακτικους τροπους για να ζεσταθει το ''κοκκαλακι μας '' !.

Η χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, με βασικό κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων, εκ μέρους των καταναλωτών, είναι δεδομένη πλέον, ένα χρόνο μετά την πρώτη εφαρμογή της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (κίνησης/θέρμανσης).

Το καύσιμο που επί δεκαετίες ήταν το πρωτίστως ζητούμενο, αφού η θέρμανση με καλοριφέρ είναι κοινώς αποδεκτή, ως πιο αποτελεσματική, περνά με τον καιρό σε δεύτερη μοίρα, με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν παραδεχθεί πως η διαμόρφωση ενιαίας, υψηλής, τιμής στα δύο είδη καυσίμου ναι μεν περιόρισε τα φαινόμενα λαθρεμπορίας, όμως, αποστέρησε τις ίδιες από σημαντικά έσοδα, καθώς όλο....

και περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα μας επιδιώκουν μειωμένο κόστος θέρμανσης, μη δυνάμενα να πληρώσουν 1,25-1,30 ευρώ το λίτρο.

Οι ίδιες προβάλλουν, ταυτόχρονα, ανάμεσα στις άλλες αρνητικές παραμέτρους της «απομάκρυνσης» από το κλασικό καύσιμο, το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, από αμφιλεγόμενες πηγές παραγωγής θερμότητας που δυστυχώς υπάρχουν…

Σε έρευνα που διενήργησε η «Ν» αναζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κυριότερων, γνωστών, τρόπων θέρμανσης για το χειμώνα που έρχεται, με βάση τα όσα μας είπαν οι επαγγελματίες του χώρου.

Πίνακας με κόστος για κάθε τρόπο θέρμανσης:

Hidden 

Καυστήρας βιομάζας

Ο καυστήρας βιομάζας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην επαρχία, διότι η βιομάζα είναι η φθηνότερη καύσιμη ύλη, καθώς αφορά οτιδήποτε οργανικό και είναι οικολογική (δεν απελευθερώνει ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο).

«Ενα από τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το κουκούτσι της ελιάς με μόλις 0,10 ευρώ το κιλό ή το τσόφλι αμύγδαλου», αναφέρει στη «Ν» ο αρχιτέκτων μηχανικός - ενεργειακός επιθεωρητής Παναγιώτης Βουλέλλης, συνιδιοκτήτης της εταιρείας Smarteco.

«Στα αρνητικά της βιομάζας καταλογίζονται ο απαιτούμενος αποθηκευτικός χώρος και η αρνητική επίδραση της υγρασίας στην αποδοτικότητά της. Το κόστος αγοράς του είναι πολύ υψηλό και κυμαίνεται από 4.000 - 6.000 ευρώ, αλλά αξίζει τον κόπο αν σκεφτούμε ότι ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, κατασκευασμένο πριν από το 2010, δηλαδή πριν από την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων, χρειαζόταν 2.888 ευρώ σε πετρέλαιο (με τη χρήση παλιού λέβητα), θα χρειαστεί 488 ευρώ και θα έχει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 83,09%»!

Δημοσιευμένη  εικόνα

Πέλετ

Ιδιαίτερα διαδεδομένες στο εμπόριο τα τελευταία χρόνια είναι οι σόμπες πέλετ (900 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο). Το πέλετ ως καύσιμο έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του ξύλου, με τη διαφορά ότι η θέρμανση που παράγεται από την καύση πέλετ είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη και όχι όπως στο ξύλο που «φουντώνει» και «ξεθυμαίνει».

Η τιμή του πέλετ δεν ξεπερνάει το 0,33 ευρώ το κιλό. Σε σύγκριση με το πετρέλαιο, η θερμαντική ικανότητά του είναι 50% χαμηλότερη. Ομως, το πέλετ εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστικό, αφού ακόμα και η διπλάσια ποσότητα, η οποία θα μας παρέχει θερμαντική ικανότητα ίση με αυτή του πετρελαίου, παραμένει φθηνότερη από αυτό.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο είναι αρκετά φθηνότερο από το πετρέλαιο, αλλά δεν είναι διαθέσιμο σε όλους τους καταναλωτές, διότι το δίκτυό του υπάρχει μόνο στο N. Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλία και στην Αττική.

Τη σεζόν Οκτώβριος 2011 - Aπρίλιος 2012 προσέφερε μια εξοικονόμηση της τάξης του 19% κατά μέσο όρο, η οποία όπως πέρυσι, έτσι και φέτος λόγω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 35%. Να σημειωθεί ότι έως τις 29 Νοεμβρίου «τρέχουν» αξιόλογες προσφορές για τους νέους καταναλωτές, που συνδέονται στο υφιστάμενο δίκτυο φ.α. της ΕΠΑ Αττικής.

Μεταξύ άλλων, παρέχεται απ’ ευθείας, άτοκα, χρηματοδότηση της εγκατάστασης, 50%-100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης, βάσει ειδικών κριτηρίων, τόσο για οικιακούς καταναλωτές όσο και για επαγγελματίες.

Αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας, με κόστος εγκατάστασης που ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, αποτελεί την πλέον σύγχρονη λύση για καινούργια κυρίως κτήρια εντός του αστικού ιστού και συνδυάζεται αποτελεσματικότερα με ενδοδαπέδια θέρμανση ή φαν κόιλς (που θυμίζουν τα κλασικά καλοριφέρ).

«Είναι έως και έξι φορές πιο αποτελεσματική από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα και παραμένει φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς ρύπους. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν απαιτούνται ξεχωριστοί χώροι εγκατάστασης ή καμινάδες και η ετήσια συντήρηση δεν είναι επιβεβλημένη», τονίζει ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας, ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος - ενεργειακός επιθεωρητής Σπύρος Μεταλλινός.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Μεγάλη πτώση στην αγορά πετρελαίου

Τους ίδιους ρυθμούς με πέρυσι φαίνεται να ακολουθεί η αγορά πετρελαίου και απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται ν’ αλλάξει η κατάσταση, υποστήριξε στη «Ν» ο κ. Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.

Αν και τα κριτήρια για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης διευρύνθηκαν, ο κόσμος φοβάται τη γραφειοκρατία και γι’ αυτό περιμένει πρώτα να πάρει τα χρήματα και έπειτα να παραγγείλει πετρέλαιο. Οπότε όσοι στράφηκαν πέρυσι σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης δεν θα επιστρέψουν φέτος εύκολα στο παραδοσιακό πετρέλαιο.

Τζάκι με ξύλα

Τα καυσόξυλα διεκδικούν το δικό τους μερίδιο ως εναλλακτικό πλέον καύσιμο. H ζήτησή τους έχει αυξηθεί από πέρυσι κατακόρυφα και μαζί η… παράνομη υλοτομία.

Τα καυσόξυλα πέρυσι κόστιζαν κατά μέσο όρο 0,20 ευρώ το κιλό και φέτος δεν αναμένεται να υπάρξει σημαντική μεταβολή της τιμής τους. Από τα βασικότερα μειονεκτήματα της χρήσης του ξύλου, ως καύσιμης ύλης θέρμανσης, είναι η απαιτούμενη συνεχής μεταφορά του καθώς και η ύπαρξη ξεχωριστού χώρου αποθήκευσης, όπως επίσης και η ποιότητά του (τοξικότητα ανάλογα με την προέλευση κ.λπ.).

Ακόμη μία λύση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό με πολύ υψηλότερη απόδοση. Εχει μικρότερη και ελεγχόμενη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η ροή τού αέρα μπορεί να είναι είτε φυσική (απλό ενεργειακό τζάκι) είτε μηχανική (αερόθερμο τζάκι).

Δημοσιευμένη  εικόνα

Η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας και καλύτερη καύση. Μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με το λέβητα και το σύστημα διανομής ζεστού νερού. Το μέσο κόστος μετατροπής και εγκατάστασης φθάνει έως 3.000 ευρώ.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Zεστασιά με κλιματιστικό

Η οικονομικότερη λύση για τον αστικό πληθυσμό, μετά το φυσικό αέριο, είναι η θέρμανση με τα κλιματιστικά, υποστηρίζει ο κ. Μεταλλινός.

Ιδανικότερες είναι οι συσκευές τύπου inverter, που παρακολουθούν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και προσαρμόζουν ανάλογα τη λειτουργία τους, χωρίς να χρειάζεται να ανάβουν ή να σβήνουν όπως τα συμβατικά κλιματιστικά.

Τα inverter όταν επικρατήσει στο χώρο η επιθυμητή θερμοκρασία συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά με αισθητά μειωμένο ρυθμό, με σκοπό τη διατήρησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.