ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ


Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής Task Force στην Αθήνα, Χορστ Ράϊχενμπαχ με τίτλο «'Ολη η αλήθεια για την Ελλάδα». Το πρώτο ερώτημα είναι, αν ο ίδιος ήταν ψυχολογικά προετοιμασμένος για τα ελληνικά πρωτοσέλιδα που τον αποκαλούν «γκάουλαϊτερ». «Όχι» απαντάει ο Ράϊχενμπαχ. «Είχα δουλέψει τόσο πολύ σε ευρωπαϊκό περιβάλλον στην Κομισιόν και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» που πραγματικά εξεπλάγην βλέποντας πόσο έντονα έχει επηρεάσει η αντιγερμανική ατμόσφαιρα στη Ελλάδα ακόμα και την προσφορά του επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να....
παράσχει βοήθεια».
Ο ίδιος βλέπει πάντως μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Σε ποιούς τομείς; «Στη γεωργία, στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στην.....
αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και στον τουρισμό. Ειδικά ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Σκεφτείτε για παράδειγμα τον ιατρικό τουρισμό. Η Ελλάδα έχει πολλούς γιατρούς με υψηλή εξειδίκευση και σπουδές στο εξωτερικό».
«Η νότια Ευρώπη αμύνεται κατά της πολιτικής λιτότητας από την Ε.Ε.» γράφει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με συνδικαλιστές από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες- μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Σύμφωνα με τη Welt, ο επικεφαλής της ΓΣΕΕ δήλωσε τα εξής στο Βερολίνο: «Από τότε που ήρθε η τρόϊκα στην Ελλάδα έχουν γίνει 22 απεργίες. Δεν μπορούμε καν να τις ελέγξουμε, είναι πολύ εύκολο να επεκταθούν οι όποιες διαμαρτυρίες. Πολλοί Έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να του χαρίσουν τίποτα, αλλά θέλει να αναπνεύσει επιτέλους. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ανάπτυξη».
«Επενδύσεις στην Αθήνα; Τώρα!»
«Επενδύσεις στην Αθήνα; Τώρα!» επιγράφεται η ανταπόκριση της οικονομικής επιθεώρησηςHandelsblatt με αφορμή την επίσκεψη ελληνικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη για την προσέλκυση Τούρκων επενδυτών. Για τον ανταποκριτή της εφημερίδας η επίσκεψη αυτή δεν σημαίνει μόνο ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να προωθήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά δείχνει και κάτι ακόμη: «η παρελκυστική πολιτική του προηγούμενου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε μία ιδεολογική απώθηση προς τις ιδιωτικοποιήσεις, έχει δώσει τη θέση της σε μία πιο πραγματιστική αντίληψη υπό τον διάδοχό του Λουκά Παπαδήμο».
Στον νέο υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα της ελβετικήςNeue Zürcher Zeitung: «Επιφανές στέλεχος της αποκαλούμενης `κοινωνικής πτέρυγας' του ΠΑΣΟΚ τον είχε κατηγορήσει στο κοινοβούλιο ότι συμπεριφέρεται ως υπάλληλος διεθνών χρηματοπιστωτικών κύκλων. Μαζί με τον (πρώην υπουργό Οικονομικών) Παπακωνσταντίνου προσπαθούσε να πείσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για μία αλλαγή πορείας στην οικονομική πολιτική και για την ενίσχυση του τομέα των εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών. Το πρώτο άργησε υπερβολικά, το δεύτερο κατάφερε να το πετύχει μόνο ο Βενιζέλος όταν ανέλαβε το υπουργείο, διαδεχόμενος τον Παπακωνσταντίνου».
Ερωτήσεις με κριτική διάθεση προς την Ελλάδα δέχθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην Bild, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας- ξεκινώντας από την κοινότυπη πλέον ερώτηση: «Είναι η Ελλάδα ένα βαρέλι χωρίς πάτο;» «Οι Έλληνες έχουν αποφασίσει πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο» απαντά ο Ντράγκι. «Αν τις υλοποιήσουν, η χώρα θα έχει μία ευκαιρία να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης». «Στις εκλογές θα κερδίσουν όμως τα κόμματα που είναι αντίθετα στις μεταρρυθμίσεις» λέει ο δημοσιογράφος της Bild. Απάντηση: «Η Ελλάδα χρειάζεται συνθήκες πολιτικής σταθερότητας για να ξεπεράσει την κρίση». «Θα πρέπει οι Έλληνες σε κάθε περίπτωση να θυσιάσουν ένα μέρος του εισοδήματος τους;» «Ναι. Αυτό ακριβώς γίνεται τώρα με τις μειώσεις μισθών σε όλους τους τομείς. Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο μέσα στην ευρωζώνη, παρά εκτός ευρωζώνης».
Υπόθεση Λαυρεντιάδη: πρώτο πλήγμα στους «πλούσιους και ισχυρούς»;
«Η πτώση του παιδιού-θαύματος» τιτλοφορεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου πρωτοσέλιδο άρθρο για την έρευνα εναντίον του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μία υπόθεση που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον γερμανικό τύπο, δεδομένου ότι η διάσωση της τράπεζας «Proton» έγινε με χρήματα της διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο Klaus Ott, δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung που είχε αποκαλύψει την υπόθεση Siemens, σχολιάζει: «Για πρώτη φορά από την αρχή της μεγάλης κρίσης η δικαιοσύνη επεμβαίνει με αποφασιστικότητα απέναντι στους πλούσιους και ισχυρούς, οι οποίοι λέγεται ότι έχουν λεηλατήσει την πατρίδα τους με πολλούς τρόπους: με το να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους, με το να αυτοεξυπηρετούνται στις δημόσιες προμήθειες, με το να κρύβουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό».
Τι θα γίνει από δω και πέρα; «Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα, αν η υπόθεση Λαυρεντιάδη αποτελεί άλλοθι για να ησυχάσει ο απλός κόσμος που υποφέρει από την κρίση ή αν σημαίνει πραγματικά ότι η Αθήνα θα αρχίσει τον αγώνα εναντίον της `οικονομίας των κεκτημένων'. Για να γίνει αυτό χρειάζονται περισσότεροι εισαγγελείς, από τους δύο που έχουν αναλάβει τη δίωξη του Λαυρεντιάδη και διερωτώνται πώς είναι δυνατόν η τράπεζα «Proton» να έχει φτάσει σήμερα σε αυτό το σημείο. Μήπως οι αρμόδιοι για την επιτήρηση του τραπεζικού συστήματος δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους; Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια στενεύουν για τον Λαυρεντιάδη. Εάν κριθεί ένοχος, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια. Το δίκτυο επαφών του με τους πολιτικούς δεν λειτουργεί πλέον» υποστηρίζει ο Klaus Ott.
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.