ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Μπροστά στην ανάγκη για νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα βρεθεί η επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένη την πορεία των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνδυασμό με την υποχρέωση του μνημονίου για περαιτέρω περικοπή των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ (6,3 δισ. ευρώ) έως το 2014.
Πρόκριμα για κάτι τέτοιο θα αποτελέσει το έλλειμμα που συνεχίζουν να έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο, παρά τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνεχίζει να μεγαλώνει με βάση τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν .....
απορροφήσει το 27% της συνολικής ετήσιας επιχορήγησής του.
Το χειρότερο είναι ότι το ΙΚΑ εμφανίζεται να έχει απορροφήσει πάνω από το 64% της ετήσιας επιχορήγησης, ο ΟΓΑ το 25%, ενώ ΟΑΕΕ και τα ΤΑΠ ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα απορρόφησαν πάνω από 35% της ετήσιας επιχορήγησής τους.
Υστέρηση 6 δισ. ευρώ
Το δεύτερο κλιμάκιο της τρόικας, που βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα προβεί και σε μια ανασκόπηση των δημοσιονομικών του τριμήνου.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ύφεση και η αυξανόμενη ανεργία αναμένεται να οδηγήσουν σε υστέρηση εσόδων για τα Ταμεία, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ για το 2012, επιδεινώνοντας την κατάσταση και καθιστώντας επιτακτική τη λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Με το θέμα αυτό αλλά και το σύνολο των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης θα ασχοληθούν τα δύο από τα τρία τεχνικά κλιμάκια εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, με στόχο να χαραχθούν οι βασικές γραμμές των μέτρων για τη διετία 2013 - 2014, αλλά και να υπάρξει και μια ανασκόπηση των δημοσιονομικών εξελίξεων για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ειδικότερα, το ένα από τα κλιμάκια, το οποίο απαρτίζεται από στελέχη της τρόικας, βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο την επισκόπηση εσόδων δαπανών για την Γενική και την Κεντρική Κυβέρνηση.
Το δεύτερο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων απαρτίζεται από στελέχη του διεθνούς νομισματικού ταμείου και της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, με στόχο την εξέταση της προόδου της έκθεσης αξιολόγησης για τις περικοπές δαπανών τη διετία 2013 - 2014. Στο πρώτο της κομμάτι, η έκθεση αυτή, η οποία θα εκπονηθεί σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, θα αναλύει ποιες από τις σημερινές δαπάνες δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους και θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Η πορεία που θα έχει η αξιολόγηση αυτή των δαπανών είναι προδιαγεγραμμένη από την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ αυτή που αφορά το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Στο κομμάτι της έκθεσης που αναφέρεται στο ασφαλιστικό, αφού αφήνει να εννοηθεί ότι μετά τις επικουρικές συντάξεις σειρά στις περικοπές περνούν και τα εφάπαξ, τονίζει ότι ακόμη και μετά τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις συνεχίζει να υφίσταται πρόβλημα στο ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι, λόγω της ύφεσης και της εισφοροδιαφυγής, οι δαπάνες ασφάλισης θα αυξηθούν μέχρι και το 2015 κατά 0,6% του ΑΕΠ, περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην κατεύθυνση της διόρθωσης της κατάστασης, σημειώνεται ότι «κάποιες νέες περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν με στόχο τις υψηλές συντάξεις, οι οποίες είχαν έως τώρα τις μικρότερες περικοπές, αλλά με στόχο τη δίκαιη κατανομή των βαρών της ελληνικής δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Μεταρρύθμιση
Το δεύτερο μεγάλο θέμα του υπουργείου Οικονομικών θα είναι η εξοικονόμηση 1-3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ο όρος της διοικητικής μεταρρύθμισης περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον ξένο οργανισμό, την απόλυση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο χρόνο, την κατάργηση ή συγχώνευση περίπου 100 ανενεργών δημοσίων οργανισμών, αλλά και τη δραστική μείωση των διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων στα ελληνικά υπουργεία.
Το τρίτο τμήμα της αξιολόγησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης θα πρέπει να αποφασίσει το συνολικό επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο της εξοικονόμηση περίπου 2,1 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) έως το 2014.
Αρνητικές οι εξελίξεις του πρώτου τριμήνου
Το δεύτερο κλιμάκιο της τρόικας, που βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα προβεί και σε μια ανασκόπηση των δημοσιονομικών εξελίξεων για τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου.
Στο πεδίο αυτό, η πρώτη δυσκολία θα είναι κάλυψη της υστέρησης ύψους 1 δισ. ευρώ που παρουσιάζουν το πρώτο δίμηνο του χρόνου. Ενα ακόμη πολύ δύσκολο θέμα θα είναι η εξέλιξη των τομέων της Γενικής Κυβέρνησης. Οι ελεγκτές θα ξετινάξουν, όπως και κάθε άλλη φορά, τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης με τα οποία θα διαπιστώσουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ΟΤΑ φαίνεται να μην μπορούν ακόμη να ανταποκριθούν στις περικοπές ύψους 500 εκατ. ευρώ από τον «Καλλικράτη».
Μετά την εξέταση αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως αύριο, θα ξεκινήσει η συζήτηση των μέτρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη μπει σε νομοσχέδια για φέτος. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή και να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Επίσης, στην αλληλογραφία που υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα, ζητήθηκε να υπάρχει έτοιμο το σχέδιο για τις φετινές αποχωρήσεις του Δημοσίου.
Το φορολογικό νομοσχέδιο
Το τρίτο κλιμάκιο της τρόικας θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την πρόοδο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου (το οποίο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τον Ιούνιο), από το οποίο θα πάρουν μαζί τους μόνο τις γενικές κατευθύνσεις και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής του.
Παράλληλα, θα εξετάσουν την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με βάση τις επιταγές του νέου μνημονίου. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ενημερωθούν για τον υπερκομματικό γενικό γραμματέα Φορολογίας, ο οποίος θα πρέπει να τοποθετηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά και τη στελέχωση του κλιμακίου ελέγχου για τους πολίτες υψηλού εισοδήματος, αλλά και τους ελέγχους και την πορεία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο θεσμός της μείωσης εισφορών
Το γεγονός ότι εισάγεται ο θεσμός της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών για τους συνεπείς εργοδότες, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, χαιρέτισε, με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι περιλαμβάνεται στο ν/σ διάταξη, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του OAEE να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μία ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν στην οποία υπάγονται. «Υστερα από συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες, ένα πάγιο αίτημα των εμπόρων τα τελευταία χρόνια οδεύει προς υλοποίηση», σημείωσε.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως το δικαίωμα αυτό θα έπρεπε να παρέχεται σε όλους και όχι μόνο εφόσον δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλονται οι δόσεις κανονικά και με συνέπεια.
Η μείωση θα είναι ύψους 5% και θα ισχύσει για τους εργοδότες που καταβάλλουν τη μισθοδοσία, τις εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών ταυτόχρονα μέσω τραπεζών. Στην περίπτωση των μισθών, δεν θα πρέπει, όμως, να επιτρέπεται η αυθαίρετη παρακράτηση από τις τράπεζες για ρύθμιση οφειλών και δόσεων δανείων.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@nafetmporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.