ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

- Π.Καψής: Η κυβέρνηση έχει ακόμα ένα μήνα ζωής
- O κάθε εργαζόμενος θα παίρνει τον κλαδικό μισθό του και 4 επιδόματα
- Τι θα γίνει με το επίδομα ανεργίας

Με κανονιστική πράξη και όχι μέσω ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής εληφθη μια ιστορική απόφαση που θα σημάνει κοσμογονία στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα.
Υπό τον φόβο διαρροών αποφασίστηκε το υπουργικό συμβούλιο να είναι αυτό που θα αποφασίσει τις μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Η συνεδρίαση άρχισε με μια ώρα καθυστέρηση στις 13.30 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15.00 το μεσημέρι.

Η ισχύς του νόμου θα είναι αναδρομική από τις 14/02 και πλεον ο μισθός θα προσδιορίζεται με βάση την μείωση του κατώτατου.

Αποφασίστηκε επίσης να προχωρήσει το θέμα με τα γεννόσημα φάρμακα, εγκρίθηκε ο νέος ΓΟΚ και έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά για τα εργασιακά:

1. Μειώνονται κατά 22% οι κατώτατοι μισθοί και ...

τα ημερομίσθια, δημιουργώντας τεράστιο βιοποριστικό ζήτημα σε 360.000 εργαζομένους της χώρας που αμείβονται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι υψηλότερη και φθάνει το 32% του υφιστάμενου κατώτατου μισθού.

2. Οι μειώσεις αυτές συμπαρασύρουν – προς τα κάτω – μία σειρά κοινωνικών και άλλων παροχών που συνδέονται άμεσα με το ύψος του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενδεικτικά η εφημερίδα αναφέρει το επίδομα ανεργίας, για το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στη μείωση του κατώτατου μισθού.

3. Οι ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και η «μερική – σε χρόνο αλλά και σε περιεχόμενο - διατήρηση» της μετενέργειας επιφέρουν μειώσεις μισθών που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%

Ταυτόχρονα και μόνη η μείωση και οι περικοπές στα επιδόματα (ανάλογα πάντα με τον κλάδο) αρκεί για να επιφέρει μειώσεις ως και 20% στους μισθούς, αφού μένουν μόνο τα επιδόματα τέκνων, πτυχίου και θέσης.

Τι θα γίνει με το επίδομα ανεργίας

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει ξεκαθαρίσει το ύψος του επιδόματος ανεργίας, καθώς θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για το θέμα από το υπουργείο Εργασίας. Πάντως, δεδομένη θεωρείται η μείωση του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον για τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι θα χάσουν περίπου 100 ευρώ τον μήνα.

Με βάση τη νομοθεσία στη χώρα μας, το επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Επομένως μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% -και αν δεν υπάρξει διορθωτική παρέμβαση- το επίδομα θα πέσει από τα 461,5 ευρώ στα 359,97 ευρώ.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι το ύψος του επιδόματος να μην είναι ενιαίο για όλους, αλλά να εξαρτάται από τα έτη δουλειάς και τη συχνότητα «προσφυγής» στο ταμείο ανεργίας.
Δηλαδή, να υπάρχει επίδομα ανεργίας διαφορετικών «ταχυτήτων», το οποίο με βάση τα σενάρια που συζητούνται μπορεί να υπολογίζεται με βάση το 55% έως και το 80% του ημερομισθίου του.

Που θα παει θα το εμπεδώσουμε

«Δεν είναι καμιά κεραμίδα ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Mega, ο κ. Καψής εξήγησε ότι «θα πρέπει να κλείσει το έλλειμμα, άρα θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα» και χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση πώς θα περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα».
«Το ότι θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο είναι βέβαιο, αυτό έχει συμφωνηθεί. Όμως, θα γίνει μετά από αξιολόγηση», είπε και σημείωσε ότι θα γίνουν 15.000 απολύσεις υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο Π. Καψής υπογράμμισε ότι θα θεσπιστούν μεταβατικές διατάξεις για τους εργαζομένους στους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, οργανισμοί οι οποίοι καταργούνται.
«Η εκτίμηση είναι ότι κάποια στιγμή το 2013, η οικονομία θα πάρει μπροστά», είπε ο κ. Καψής και σημείωσε ότι «ο ένας χρόνος είναι ο πολύ δύσκολος- όταν θα αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία, τα πράγματα θα βελτιωθούν».
Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «αντί να κόβονται θέσεις εργασίας, μειώνονται οι μισθοί», αφού, όπως σημείωσε «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να κρατηθούμε στην ευρωζώνη».

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.