“∆ύο Έλληνες πολιτικοί, ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, σφράγισαντην εποχή τους, οικοδόµησαν την Ελλάδα του 20ού αιώνα, γκρεµίζοντας τα κόµµατα που τουςανέδειξαν!” Έτσι αρχίζει το σημερινό άρθρο του στο “Βήμα” ο κ. Ψυχάρης και έτριβα τα μάτια μου όταν το διάβασα. “Μάλλον δεν ξύπνησα ακόμα και δεν βλέπω καλά” σκέφτηκα. “Είναι δυνατόν ο κ. Σταύρος να προσχώρησε στις θέσεις του…Antinews;”
Προχωρώντας όμως την ανάγνωση (τι βασανιστήριο αυτό το κυριακάτικο) κατάλαβα ότι ο κ. Σταύρος το πάει αλλού: Στους περίφημους “Κεντρώους” ψηφοφόρους και ποιος θα διεκδικήσει την ψήφο τους. “…Τα πολιτικά ρεύµατα µοιάζει να αναβράζουν. Στο ερώτηµα τι θα φέρουν στοναφρό, δηλαδή τι θα ψηφίσουν οι Κεντρώοι, η απάντηση είναι δύσκολη. Κυρίως είναι δύσκολη ηαπάντηση στο ερώτηµα ποιοι µπορούν να παίξουν σήµερα τους ρόλους του ΚωνσταντίνουΚαραµανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου, ακόµη και του....
Γεωργίου Μαύρου” γράφει μεταξύ άλλων.Την ίδια στιγμή η Realnews του κ. Χατζηνικολάου προβάλει στην πρώτη σελίδα της “Yπόγειες διεργασίες για νέο κόμμα“, αναφερόμενη σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συμμετέχουν σε συναντήσεις για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Σύμφωνα με την εφημερίδα σε συγκέντρωση που έγινε το βραδυ της Πέμπτης στο σπίτι του Απόστολου Δοξιάδη (ο οποίος συνυπέγραψε ήδη στο “νέο κόμμα του μνημονίου” που προωθεί ο Γ. Φλωρίδης) συμμετείχαν η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης.
Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες η Διαμαντοπούλου και ο Ραγκούσης φέρονται να συζητούν τη συγκρότηση ενός νέου φορέα, που θα υπερβαίνει στα σημερινά σχήματα με “σημαία” έναν νέο εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους – δηλαδή τον εκσυγχρονισμό του … Σημιτικού εκσυγχρονισμού που μας έβαλε στην ΟΝΕ και μας κατέστρεψε. Έτσι Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης φέρονται να συζητούν αφενός με στελέχη της “Κίνησης Πολιτών” του Νίκου Μουζέλη αλλά και με στελέχη της ΝΔ και συγκεκριμένα με τους κ. Σπηλιωτόπουλο. Μητσοτάκη, Βαρβιτσιώτη, Χατζηδάκη και Αντώναρο, ενώ στο κάδρο παραμένει και ο Γ. Φλωρίδης.
Όλοι αυτοί είναι υπέρ της αναβολής των εκλογών, επειδή η παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου θα βοηθήσει την συγκρότηση νέων πολιτικών σχημάτων, ενώ δεν αποκλείουν να ηγηθεί ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος ενός νέου πολιτικού εγχειρήματος.
Η αλήθεια με τα σενάρια που άρχισαν να δημοσιεύονται είναι απλή. Το νέο πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να βγάζει αυτοδυναμία για κανέναν και ειδικά για τον Σαμαρά. Ως εκ τούτου πρέπει να κατασκευάσουν μια νέα πολιτική δύναμη που θα ισορροπεί ανάμεσα στους δύο βασικούς πυλώνες του πολιτικού συστήματος σήμερα: το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Και η ισορροπία θα είναι με μία «ελεγχόμενη» (από την διαπλοκή) πολιτική δύναμη που θα βρίσκεται στο κέντρο, ανάμεσα στους δύο μεγάλους. Όπου αυτή η δύναμη θα κατευθύνεται, θα πηγαίνει και η εξουσία, έτσι ελπίζουν τουλάχιστον, επειδή μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι μαζί με την μεταπολίτευση γκρεμίζονται και οι πυλώνες της, βασικοί και περιφερειακοί.
Θέλουν δηλαδή να έχουν δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), που δεν θα έχουν αυτοδυναμία. Ανάμεσά τους θα είναι ένα κεντρώο κόμμα (επί δεκαετίες πόθος του κυρίου Σταύρου…). Την εικόνα μπορούν να συμπληρώνουν ένα («ελεγχόμενο») κόμμα δεξιότερα της ΝΔ (αποδυναμώνεται ο ρόλος του Καρατζαφέρη ο οποίος αρχίζει τώρα και το καταλαβαίνει) και ένα κόμμα αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ, με αντικειμενικό σκοπό να κόβουν ψήφους από τα δύο μεγάλα για να μην κατακτούν την αυτοδυναμία. Τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) δεν αφορούν τους σχεδιασμούς τους.
Το πρώτο ερώτημα είναι αν υπάρχει πρόθυμο πολιτικό προσωπικό. Η απάντησή τους είναι ότι υπάρχει. Θυμίζουν ότι είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν κεντρώο κόμμα διεμβολισμού του δικομματισμού. και επισημαίνουν τις απειλές για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ «φωτογραφίζοντας» την εσωκομματική τρόικα, τους εκσυγχρονιστές σημιτικούς (που τώρα πάνε στον Κουβέλη) και τους βουλευτές της ΝΔ που έχουν δακτυλοδειχτεί ήδη μόνοι τους
Στο πλαίσιο αυτό πέφτει στο τραπέζι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα δυσκολεύει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και θα το υποχρεώνει σε συνεργασίες.
Για να υλοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να δρομολογηθούν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί αν η εγχώρια διαπλοκή κερδίσει το κόμμα, ίσως και να μην χρειαστεί να τα κάνει όλα αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.