Πολιτικό «σεισμό» προκάλεσαν οι χθεσινές ηχηρές παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη που κατήγγειλαν προσκόμματα και αγκυλώσεις στην άσκηση των καθηκόντων τους. Λίγη ώρα πριν από την παραίτηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών οι εφοριακοί κατήγγειλαν πολιτικές παρεμβάσεις στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών και διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων και του μέτρου της εφεδρείας ενώ ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε προσφυγή της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη για τη 48ωρη απεργία που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι εφοριακοί.
Αφορμή για τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων αποτέλεσε το σχέδιο νόμου με το οποίο η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος ανατίθεται σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στην επιστολή παραίτησής τους προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή αναφέρουν ότι....δεν δέχονται να είναι «εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση και να αποτελέσουν άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».
Στοιχεία Άμεση και οξύτατη ήταν η αντίδραση των αρμόδιων υπουργών Ευάγγ. Βενιζέλου και Μιλτ. Παπαϊωάννου που χαρακτήρισαν την κίνηση των δύο εισαγγελέων βεβιασμένη και υπερβολική που δημιουργεί την εντύπωση ότι οι θεσμοί δυσλειτουργούν. Τους κάλεσαν «να αναφέρουν αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία» ενώ θεωρούν αυτονόητο ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα διατάξει έρευνα, προκειμένου να ερευνηθούν οι καταγγελίες τους. «Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει θέμα υπαγόρευσης ή απαγόρευσης στη δράση του ως εισαγγελικού λειτουργού, οφείλει να αναφέρει αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά συμβάλλει στη δημιουργία 'γκρίζων ζωνών' που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια το δημόσιο βίο», σημειώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί.
H αιφνίδια παραίτηση των δύο εισαγγελέων γίνεται σε περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος που χειρίζονται προσωπικά τόσο οι ίδιοι όσο και οι αρμόδιοι εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Ερευνες γίνονται για τα CDS, τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά, για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, για τη λίστα των 14.700 οφειλετών του Δημοσίου. Και οι δύο εισαγγελείς είχαν πρωταγωνιστήσει στη σύλληψη οικονομικών παραγόντων για χρέη στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα είχαν ανοίξει ιδιαίτερα σημαντικές έρευνες οικονομικών υποθέσεων.
Εφοριακοί
Την ίδια ώρα μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης και εφοριακών. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εφοριακοί κατήγγειλαν πολιτικές παρεμβάσεις στις αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των ΔΟΥ και υπογράμμισαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τις πρόσφατες καταγγελίες του πρώην ΓΓΠΣ Δ. Σπινέλλη για διαφθορά στον φορολογικό μηχανισμό. Για τις συγχωνεύσεις των εφοριών ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΟΥ, Χαρ. Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι ύστερα από παρέμβαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριου Ροντούλη ακυρώθηκε η συγχώνευση που προβλεπόταν για τις ΔΟΥ Αγιάς και Τυρνάβου στη Λάρισα.
Ιδιαίτερα επιθετικοί ήταν οι εφοριακοί για το μέτρο του φορολογικού πιστοποιητικού από τους ιδιώτες ελεγκτές. Επικαλούμενοι καταγγελίες επιχειρηματιών ανέφεραν ότι το κόστος απόκτησής του κυμαίνεται από 15.000-20.000 ευρώ ανά ελεγχόμενη επιχείρηση και μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 35.000 ευρώ. Εφόσον το μέτρο επεκταθεί τότε αναφέρουν οι εφοριακοί, θα πληγούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές να βάλουν «λουκέτο».
Κόμματα H N.Δ. επισήμανε ότι «από το ίδιο το κείμενο της παραίτησής τους προκύπτει σαφώς ότι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν γιατί κάποιοι προφανώς υψηλά ιστάμενοι, ενοχλούντο από την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα με την οποία ασκούσαν τα καθήκοντά τους». «Δεν χρειάζονταν οι καταγγελίες των δύο εισαγγελέων για να αποδειχθεί αυτό που γνωρίζουν οι πάντες ότι ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής είναι μία απάτη όσον αφορά το κεφάλαιο», τονίζει το KKE, ενώ ο ΣYN σημείωσε πως «σε μια εποχή που η κοινωνία συμπιέζεται αφόρητα, αποτελεί πρόκληση να γίνονται παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, με σκοπό να πέσουν στα μαλακά οι μεγάλοι οικονομικοί παραβάτες». H επιστολή παραίτησης των δύο εισαγγελέων «υποχρεώνει αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών σε εξηγήσεις τόσο για τα καταγγελλόμενα όσο και για τις συνθήκες λειτουργίας του νεοσύστατου θεσμού», αναφέρει η ΔHM.AP., ενώ η ΔH.ΣY. επισήμανε ότι οι παραιτήσεις και οι καταγγελίες τους «δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα».
Της Μαρίας Βουργάνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.