Σε ιστορικό ναδίρ ο δικομματισμός (ΝΔ 20,7%, ΠΑΣΟΚ 11%), ο Λουκάς Παπαδήμος προηγείται με τεράστια διαφορά του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, η κοινή γνώμη γυρίζει την πλάτη στα κόμματα εξουσίας και αναζητεί νέα πολιτικά σχήματα. Είναι τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας της Marc για το «Εθνος της Κυριακής»
Σκηνικό πλήρους ανατροπής στο πολιτικό τοπίο φέρνουν στην επιφάνεια τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε από τη Marc ΑΕ για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής».
Καθώς υφίστανται τις επώδυνες συνέπειες της κρίσης, οι πολίτες αποδίδουν ευθύνες στο κομματικό σύστημα και προσβλέπουν στη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων.
Υπέρ της συγκρότησης σχηματισμών διαφορετικής αντίληψης τάσσεται το 75% των ερωτηθέντων, δηλαδή τρεις στους τέσσερις πολίτες. Αναζητούν το καινούργιο για να μην επαληθευτούν οι φόβοι ότι επέρχεται το.....
οικονομικό και κοινωνικό κραχ.Η τάση είναι εξίσου ισχυρή και στα δύο κόμματα εξουσίας. Ομως συνεπαίρνει και τα μικρότερα κόμματα, που έτσι κι αλλιώς εμφανίζονται ενισχυμένα στις παρούσες συνθήκες.
Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός. Ενας στους δύο δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα τον υπερψηφίσει, αν θελήσει να συμμετάσχει στις εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμού.
Το ποσοστό, που συγκεντρώνει, είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παρουσιάζουν στην πρόθεση ψήφου.
Η προσδοκία να επιτύχει στην αποστολή της η παρούσα κυβέρνηση εκφράζεται κατ' απόλυτη πλειοψηφία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα για τη διάρκεια που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι περισσότεροι (40,3%) πιστεύουν ότι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με την εξάντληση της τετραετίας.
Η φιλοσοφία των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων, επάνω στην οποία έχουν οικοδομηθεί τα εκλογικά συστήματα της μεταπολίτευσης, έχει φθαρεί χαρακτηριστικά στην κοινή γνώμη.
Στο 62% εξακοντίζεται το ποσοστό αποδοχής των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ισχυρότερη παρουσιάζεται στον χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (69,9%) και της ήσσονος αντιπολίτευσης (70,7%). Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία σχεδόν οι μισοί (47,5%) αποδέχονται την ιδέα.
Τείνει να δημιουργηθεί διάθεση για υπέρβαση του κομματικού φανατισμού, που κυριάρχησε στην πορεία του νεοελληνικού κράτους από τη σύστασή του ακόμα.
Διάχυτος παρουσιάζεται ο φόβος που διακατέχει την κοινή γνώμη από τον καταιγισμό στις εσωτερικές και τις διεθνείς εξελίξεις.
Το 64,4% θεωρεί, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Σημαντικό μέρος των ελπίδων του για την έξοδο από την κρίση και την πορεία προς την ανάπτυξη εναποθέτει ο Ελληνας πολίτης στην παρούσα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της.
Τρεις στους τέσσερις Ελληνες προσβλέπουν στη συγκρότηση νέων κομμάτων για τη μεταμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Την πεποίθηση ότι καινούργιοι κομματικοί φορείς μπορούν να διαδραματίσουν εξυγιαντικό ρόλο, εκφράζει το 75% των ερωτηθέντων.
Στη βελτίωση των σημερινών κομμάτων εναποθέτει ελπίδες μόνο το 14,7%. Το αίτημα της ανανέωσης σαρώνει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, από το ΠΑΣΟΚ (76,0%) και τη Νέα Δημοκρατία (70,6%) μέχρι τον χώρο των μικρότερων κομμάτων, όπου δεσπόζουν οι φορείς της Αριστεράς.
Ισχυρό είναι το λαϊκό έρεισμα που διαθέτει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, την ώρα που τα κόμματα και οι ηγέτες τους διέρχονται περίοδο δεινής κρίσης.
Θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός σε σύγκριση:
- Με τον Αντώνη Σαμαρά σε ποσοστό 54,3% έναντι 21,7%.
- Με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ποσοστό 71,8% έναντι 3,8%.
Στο δίλημμα μεταξύ Α. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του πρώτου με ποσοστά 38,3% και 10,7%, αντίστοιχα. Oμως υπάρχουν τα ενδιαφέροντα στοιχεία της επιφύλαξης και του δισταγμού. Το 51,0% κατατάσσεται στην κατηγορία «Δεν απαντώ».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.