Όλο και περισσότεροι πολίτες συμμετέχουν


Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι οργανωμένες μορφές διαμαρτυρίας των πολιτών, χωρίς να λείπουν και τα μεμονωμένα περιστατικά προπηλακισμών. Στην Κέρκυρα χθες το βράδυ, Έλληνες...
και ξένοι βουλευτές αποδοκιμάστηκαν από πολίτες σε εκδήλωση στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο στο Παλαιό Φρούριο και αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν με καΐκι. Νέο ραντεβού για σήμερα έχουν δώσει οι "αγανακτισμένοι" στην πλατεία Συντάγματος αλλά και σε άλλες πλατείες της πόλης, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες συμμετέχουν στις ομάδες αυτο-οργάνωσης και στις λαϊκές συνελεύσεις. Την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη προκάλεσαν τα μεμονωμένα περιστατικά προπηλακισμών βουλευτών, τονίζοντας ότι όσοι προπηλακίζουν το κοινοβούλιο, προπηλακίζουν την ίδια τη δημοκρατία.

Σχετική είδηση: Έκρηξη βουλευτών για τα επεισόδια

Πληθαίνουν κάθε μέρα οι οργανωμένες "φωνές" διαμαρτυρίας των πολιτών για την οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, 32 άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και της επιστημονικής κοινότητας, μέσα από τη διακήρυξη που εξέδωσαν με τον τίτλο "Τολμήστε!", εκφράζουν την αγωνία τους για την δύσκολη πορεία της χώρας, αλλά και την αντίθεσή τους στις φωνές λαϊκισμού που κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο σε μια δραματική συγκυρία.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδηπροκάλεσαν τα μεμονωμένα περιστατικά προπηλακισμών βουλευτών.
"Όταν προπηλακίζουν το κοινοβούλιο, προπηλακίζουν την ίδια τη δημοκρατία, η οποία τους επιτρέπει το δικαίωμα διαμαρτυρίας και διαφωνίας και το οποίο δεν θα το είχαν εάν δεν υπήρχε η Δημοκρατία" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι όσοι ασχημονούν και προπηλακίζουν τη δημοκρατία οφείλουν να γνωρίζουν ότι στο παρελθόν υπήρξαν ποταμοί αίματος για την υπεράσπιση ή την αποκατάστασή της.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου μιλώντας στη ΝΕΤ FM για το χθεσινό περιστατικό αλλά και για τις διαμαρτυρίες των πολιτών, τόνισε ότι είναι κατανοητή αυτή η οργή καθώς η χώρα μας περνά τόσο δύσκολες στιγμές. "Οι άνθρωποι είναι αγανακτισμένοι, το κατανοώ ως βουλευτής, ως πολίτης, ως μητέρα, όμως υπάρχει η διαχείριση αυτό που λέμε θυμός, αγανάκτηση. Δεν υπήρχε μεγαλύτερη δυσφήμιση για το νησί μας από αυτό που έγινε χθες.» Χαρακτήρισε επίσης, θετική την κινητοποίηση των πολιτών, όμως -όπως είπε- πρέπει να γίνονται χωρίς βία και ακραίες πράξεις.

Την άποψη ότι «όσοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν το κίνημα των πολιτών με εργαλεία του παρελθόντος και να το καθοδηγήσουν σε κρυφές πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, διαπράττουν σοβαρό λάθος», εξέφρασε ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπ. Λυκούδης.

Έκρινε επίσης ότι «λάθος είναι να επικρατήσει στις πλατείες ένας νέος λαϊκισμός και μια ακραία αντικοινοβουλευτική λογική που ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Επιπλέον, ο κ. Λυκούδης υποστήριξε ότι «η κριτική στο σημερινό πολιτικό σύστημα, από τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις των πολιτών στις πλατείες, είναι αναγκαίο να συμβάλλει στη διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών απέναντι στον καταρρέοντα δικομματισμό».

Καταλήγοντας, το στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ σημείωσε ότι «αυτές τις ώρες η μαζική και ειρηνική παρουσία των πολιτών είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, στην Ελλάδα και την Ευρώπη».



Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.