Eικόνες χάους και απελπισίας - Ξύλο στην Ειδομένη για λίγο φαγητό..!!!

Κάθε μέρα που περνάει ...και βρίσκει τους πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ειδομένη, η κατάσταση χειροτερεύει.
Eικόνες χάους και απελπισίας στην Ειδομένη την ώρα που κλείνουν τα σύνορα Σλοβενία και Σερβία με περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.
Μετά την....
κίνηση αυτή και η ΠΓΔΜ ανακοίνωσε, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές που επικαλείται το Reuters, ότι κλείνει ερμητικά τα σύνορα της.  Για τρίτη ημέρα  οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής. Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προεξοφλούν ότι η ΠΓΔΜ θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο του σημείου αυτού -μέσω του οποίου γινόταν όλους τους προηγούμενους μήνες η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη- μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να μην επιτρέπουν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε πρόσφυγες και μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος τους.  Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε δηλώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του θα εναρμονίσει τη θέση της σχετικά με τη διέλευση προσφύγων από τον αποκαλούμενο Βαλκανικό Διάδρομο, με τις αποφάσεις της Ε.Ε.
Στην Ειδομένη 13 χιλιάδες άνθρωποι δίνουν μάχη επιβίωσης με την βοήθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή και πολλοί από τους μετανάστες ξεκίνησαν ήδη απεργία πείνας. Οι περιγραφές των μελών των Γιατρών χωρίς Σύνορα σοκάρουν.
Ατέλειωτες ουρές σχηματίζονται για ένα σάντουιτς, ο απέραντος καταυλισμός διευρύνεται και στα χωράφια και κανείς δεν θέλει να μετακινηθεί. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά. Πολλές έγκυες γυναίκες οδηγούνται μάλιστα σε αποβολές εξαιτίας του άγχους αλλά και της ελλιπούς σίτισης, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Focus».
Δεν λείπουν και οι εντάσεις μεταξύ των προσφύγων, ενώ οι τσακωμοί για ένα πιάτο φαγητό ή ακόμη και ένα φρούτο είναι συχνοί. Σε εικόνες που κατέγραψε ο φακός του Reuters, ομάδες προσφύγων με ξύλα και πέτρες μάχονται μεταξύ τους για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

«Λουκέτο» από Σλοβενία – Σερβία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του περιορίζει την είσοδο των μεταναστών στη χώρα από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και πλέον θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή πηγαίνουν εκεί για ανθρωπιστικούς λόγους. Κάθε ανθρωπιστική περίπτωση θα αξιολογείται ξεχωριστά, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Σερβίας, που με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι θα εναρμονίσει τις πολιτικές της με εκείνες των χωρών μελών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η απόφαση της Σλοβενίας σημαίνει ότι «η βαλκανική οδός για τους μετανάστες έχει κλείσει».
-«Τείχη» υψώνουν στη Βαλτική Την ίδια ώρα νέους φράχτες υψώνουν στην Ευρώπη η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία στα ανατολικά τους σύνορα, υπό τον φόβο ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, μετά το διαφαινόμενο «κλείσιμο» του βαλκανικού διαδρόμου. Οι τρεις χώρες εκτιμούν ότι καθώς ενισχύονται οι έλεγχοι για τη μετάβαση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη θα καταστεί πιο δημοφιλής ο διάδρομος που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική


Λετονία και Εσθονία έχουν ήδη αρχίσει την κατασκευή φραχτών στα σύνορά τους με τη Ρωσία, ενώ εντείνουν και τους συνοριακούς ελέγχους. Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία.
«Μέχρι και πέρσι, ούτε η Νορβηγία ούτε η Φινλανδία αντιμετώπιζαν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών από τα σύνορα με τη Ρωσία», είπε ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας Ρενάτας Ποζέλα.
«Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί», πρόσθεσε.
Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράτυπη μετανάστευση.
«Είναι θλιβερό που χρειαζόμαστε (έναν φράχτη στα σύνορα)», δήλωσε ο Όγιαρς Έρικς Κάινινς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Λετονίας. «Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ίσως είναι απαραίτητο», τόνισε.
Φωτογραφίες: SOOC


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.