Κοφτης...αλλο και τουτο παλι.. τι σημαινει τελικα για ολους μας ..!!!

Καθοριστικής σημασίας... για την κατάθεση της τροπολογίας αναφορικά με τον «κόφτη» ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία «μαξιλαριού» ίσου με το 10% των δαπανών των φορέων γενικής κυβέρνησης. Δηλαδή, η....
δέσμευση της Αθήνας να κρατάει στην άκρη έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους το 10% των ετήσιων δαπανών ολόκληρου του δημόσιου τομέα.
Με τον τρόπο αυτό, το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών πείστηκε ότι, ακόμα και σε περίπτωση αποκλίσεων, θα είναι έτοιμη η δεξαμενή των υπό περικοπή δαπανών και δεν θα απαιτείται μακροχρόνια διαβούλευση για το τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να διορθώσει τις αστοχίες. Βέβαια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραμένει σκεπτικό ως προς τον τρόπο που θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός. Το Ταμείο ήθελε να είναι σαφές ότι, σε περίπτωση που χρειάζεται, θα μειώνονται μισθοί και συντάξεις, ενώ ακόμα και τώρα θεωρεί ότι ο μηχανισμός δεν διασφαλίζει κάτι τέτοιο.
Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη για τον «κόφτη» προβλέπει ότι:
1. Η Eurostat θα επικυρώνει τέλη Απριλίου το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους.
2. Αν υπάρχει απόκλιση από τον στόχο, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση έως τις 10 Μαΐου, που θα αποτυπώνει το μέγεθος της απόκλισης και τα μέτρα κάλυψής της.
3. Εως τις 31 Μαΐου θα πρέπει να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα θέτει σε ισχύ τα μέτρα αυτά.
4. Αν δεν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, τότε και μόνον τότε θα ενεργοποιείται ο «κόφτης» και θα περικόπτονται ισόποσα όλες οι κρατικές δαπάνες. Από τις περικοπές θα εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών (για υγεία, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δημόσιες συμβάσεις κ.λπ.).
Στο μεταξύ, «παγώνουν» μέχρι το τέλος του 2018 οι μισθολογικές ωριμάνσεις και οι προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων. Η διάταξη κατατέθηκε στη Βουλή με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο και αφορά δικαστικούς λειτουργούς, προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ, μέλη ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικό επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους, αρχιερείς, μουσικούς και όλες τις κατηγορίες των ενστόλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.