Το Πολυτεχνείο σώζει τον Πανάγιο Τάφο..!!!



Λίγες ημέρες πριν ...από το Καθολικό Πάσχα θα έχουν τοποθετηθεί οι σκαλωσιές για... το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες και πραγματοποιείται από....
διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μοροπούλου.

Στην διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ συμμετέχουν επίσης ο τέως καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017, δηλαδή 70 χρόνια μετά την τελευταία παρέμβαση που έκαναν βρετανοί επιστήμονες με την προσθήκη σιδερένιου κλωβού για την αντιμετώπιση της προϊούσας παραμόρφωσής του.

Η μελέτη του καινοτόμου προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, παρουσιάστηκε στο Ζάππειο Μέγαρο σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, τον πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων Γεώργιο Χρήστου.

«Νιώθω τιμή και συγκίνηση. Τιμή γιατί πρόκειται για τον Πανάγιο Τάφο και συγκίνηση γιατί η πρωτοβουλία για την ανακαίνιση του Πανάγιου Τάφου είναι ελληνική πρωτοβουλία. Το μνημείο αυτό δεν είναι μόνο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, είναι και μνημείο της ελληνικής παράδοσης. Είναι συγκινητικό ότι η ελληνική πολιτεία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ωθεί στην ανακαίνιση του μνημείου και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για μένα γιατί την αποκατάσταση του μνημείου κάνει το ΕΜΠ όπου πέρασα περισσότερα από 40 χρόνια της ζωής μου» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ Θεόφιλος είπε ότι «Το παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ευρισκόμενο σε πλήρη συνεργασία με τις δύο συνέταιρες Χριστιανικές κοινότητες, ήτοι των Φραγκισκανών και των Αρμενίων, ανέλαβε την πρωτοβουλία προγραμματικής συμφωνίας με το ΕΜΠ» και συμπλήρωσε: «σήμερα έχουμε την τιμή να δηλώσουμε ότι το εγνωσμένο πλέον ενδιαφέρον της Ελληνικής πολιτείας και δη του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, καθώς και των ελληνικών και διεθνών εγκρίτων φορέων, δρομολογεί με την παρουσίαση της μελέτης, την υλοποίηση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου».

Παρουσιάζοντας την μελέτη αποκατάστασης η Τόνια Μοροπούλου τόνισε ότι: «Είναι μια μελέτη ερευνητική και καινοτόμα, που ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές σε διεπιστημονική βάση, δηλαδή την τεκμηρίωση, τη διάγνωση και την πρόταση. Στηρίζεται στη γνώση των φαινομένων που αφορούν στη φθορά και την παθολογία και είναι μια δουλειά η οποία καλείται να διασφαλίσει τη λειτουργία του μνημείου, την θρησκευτική και προσκυνηματική λειτουργία του Παναγίου Τάφου. Διεξήχθη και διεκπεραιώνεται σε μια συνεχή επικοινωνία με τις χριστιανικές κοινότητες που διαχειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο, το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, το τάγμα των Φραγκισκανών και το Πατριαρχείο των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα. Είναι μια δουλειά που δεν είναι μόνο εθνική, αλλά είναι ταυτόχρονα μια εργασία που συνδέεται με την συνεννόηση διαφορετικών θρησκειών στην ανοιχτή πόλη της Ιερουσαλήμ και με τη συνεννόηση των λαών των οποίων η ειρηνική συνύπαρξη απαιτείται».

«Το έργο είναι εμβληματικό και αφορά σε ένα κορυφαίο μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία. Με την πρωτοβουλία του αυτή το ΕΜΠ συμβάλλει στην προστασία μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με μοναδική σημασία για τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό» υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης αποκατάστασης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, παραβρέθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κκ. Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παναγιώτης Κουρουπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, πολλοί πανεπιστημιακοί και ιερωμένοι.





http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2016/03/blog-post_8008.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.