Μεταναστευτική κρίση: Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζητούν επείγουσα σύνοδο της ΕΕ .!!!

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.... εξέδωσαν κοινή έκκληση για επείγουσα συνάντηση των υπουργών της ΕΕ, για την εξεύρεση συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στο μεταναστευτικό. Μια δήλωση από τους υπουργούς Εσωτερικών Υποθέσεων των τριών χωρών αναφέρει ότι «ζητήσαμε από ....
την Προεδρία του Λουξεμβούργου να οργανώσει μια ειδική συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να βρούμε συγκεκριμένα μέτρα» για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι τρεις υπουργοί υπογράμμισαν «την ανάγκη να ληφθεί άμεση δράση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης από την εισροή μεταναστών».
Η έκκληση των Μπερνάρ Καζνέβ, Τόμας ντε Μεζιέρ και Τερέζα Μέι ήρθε μετά τη συζήτηση για την κρίση στο περιθώριο της συνάντησης στο Παρίσι το Σάββατο για την ασφάλεια των μεταφορών, μετά την επίθεση στο τρένο υψηλής ταχύτητας που πήγαινε από το Άμστερνταμ στο Παρίσι. Αυτό το μήνα, η Μέι επισκέφθηκε ο Καλαί για να επιθεωρήσει τα νέα μέτρα ασφαλείας που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν στην Αγγλία μέσω της σήραγγας της Μάγχης. Πάνω από 5.000 μετανάστες εκτιμάται ότι είναι στο γαλλικό λιμάνι, ενώ τουλάχιστον εννέα είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει προσπαθώντας να κάνουν το ταξίδι στη Βρετανία, από τον Ιούνιο.
Πρωτοφανής αριθμός μεταναστών φθάνουν στα σύνορα της ΕΕ, ξεπερνώντας τους 100.000 μόνο μέσα στον Ιούλιο, ενώ ανέρχονται σε περισσότερους από 340.000 φέτος μέχρι στιγμής. Ιταλία και η Ελλάδα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ η ΠΓΔΜ έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως η μεταναστευτική κρίση θα ωθήσει την ΕΕ να θεσπίσει ενιαίους κανόνες, αντικαθιστώντας το σημερινό συνονθύλευμα των νόμων και προσεγγίσεων. «Θα χρειαστούν μήνες, αλλά θα έχουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, και όχι τόσες πολιτικές όσες είναι και οι χώρες» είπε στην Corriere della Sera.
Η δήλωση των τριών υπουργών Εσωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει να συσταθούν κέντρα υποδοχής στην Ιταλία και την Ελλάδα για να εγγράφονται οι νέες αφίξεις και για να καθιερωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λίστα «ασφαλών χωρών προέλευσης», η οποία θα επέτρεπε θεωρητικά ταχύρυθμες αιτήσεις ασύλου για συγκεκριμένες εθνικότητες.
Η Γερμανία, η οποία αναμένει να λάβει 800.000 αιτούντες άσυλο φέτος, πιέζει για μια τέτοια λίστα, υποστηρίζοντας ότι θα απελευθερώσει πόρους για να βοηθήσει όσους φεύγουν από πολέμους και διώξεις.
Η Μέι αναφέρει σε ένα κεντρικό άρθρο στους Sunday Times ότι η μεταναστευτική κρίση είχε επιδεινωθεί από το διαλυμένο ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης, κάτι που καταδεικνύει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ. Αναφέρει επίσης ότι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι η συνθήκη Σένγκεν - η οποία δημιούργησε μια περιοχή χωρίς σύνορα στην Ευρώπη - επιδείνωσε την κρίση και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν «τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης».
Στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η μετανάστευση στη Βρετανία έχει φτάσει στο ρεκόρ των 330.000 κατά το έτος μέχρι τον Μάρτιο. Η άνοδος έρχεται παρά την υπόσχεση που δόθηκε από τον Ντέιβιντ Κάμερον το 2011 να μειώσει τη μετανάστευση. Η Μέι υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας που αποτρέπει την κυβέρνηση από την επίτευξη του στόχου της για τη μετανάστευση ήταν η καθαρή μετανάστευση από την ΕΕ. «Ενώ η καθαρή μετανάστευση από χώρες εκτός της ΕΕ είναι 10% χαμηλότερη από ό,τι ήταν το 2010, η καθαρή μετανάστευση εντός της ΕΕ έχει υπερδιπλασιαστεί», δήλωσε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επαναδιαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης για τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ είναι τόσο σημαντική».
Τέσσερις στους 10 από τους μετανάστες που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι ήρθαν χωρίς να τους περιμένει δουλειά, δήλωσε η Μέι, και αυτή «αναζήτηση για μια καλύτερη ζωή» είχε τεράστιο οικονομικό κόστος για τις χώρες που αφήνουν. Το ένα τρίτο των ειδικευμένων νοσοκόμων της Πορτογαλίας έχουν μεταναστεύσει, το 20% των αποφοίτων ιατρικών σχολών της Τσεχικής Δημοκρατίας φεύγει αμέσως μόλις πληροί τις προϋποθέσεις και σχεδόν 500 γιατροί αφήνουν τη Βουλγαρία κάθε χρόνο».
Ο Κάμερον θα συνεχίσει προσπάθειά του να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ, την Παρασκευή, κατά την επίσκεψη του στη Λισαβόνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, πριν από το ταξίδι στη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.