ΑμεΑ :Ρυθμίσεις για «μίνι ασφαλιστικό» της κυβέρνησης...!!!

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων... συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που στοχεύουν σε καλύτερες συνθήκες για τα άτομα με αναπηρία. Για το νομοσχέδιο, το οποίο έχει τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της.....
λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης. Ο κ. Στρατούλης τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές και η παρουσία, εισαγωγή και συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου δείχνει ότι είναι αποφασισμένη βασικές της προεκλογικές δεσμεύσεις να τις υλοποιήσει. Τα θέματα που αναφέρονται στο νομοσχέδιο αφορούν όχι μόνο προεκλογικές δεσμεύσεις και προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά λύνουν προβλήματα κοινωνικών αδικιών και καταργούν μνημονιακές ρυθμίσεις που δημιούργησαν ακραίες καταστάσεις σε φτωχά και ανήμπορα στρώματα. Ό,τι ακριβώς είχε ειπωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις γι' αυτά τα ζητήματα, αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο».
Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είπε πως στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα σε αυτό το νομοσχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστούν αδικίες της προηγούμενης περιόδου και να απλοποιηθούν οι συναλλαγές των πολιτών με τα ΚΕ.Π.Α». Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε πως «προβλέπεται ότι οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ θα ισχύουν για κάθε χρήση, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι περνούσαν από τη διαδικασία των διαδοχικών γνωματεύσεων από διαφορετικούς οργανισμούς πολλές φορές. Πέρα από αυτά τα ζητήματα της γραφειοκρατίας που ρυθμίζονται, υπάρχει και εντοπίζεται στο νομοσχέδιο και προβλέπεται, η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ενιαίου πίνακα προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας».
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες που θα προσφεύγουν στα ΚΕ.Π.Α, θα απαλλάσσονται από την καταβολή του παράβολου των 46 και κάτι ευρώ για την χρήση των υπηρεσιών του ΚΕΠΑ, ενώ επαναφέρεται και η καταβολή του επιδόματος παραπληγίας- τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις όπου για γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους, καθυστερεί η απόφαση ανανέωσης της γνωμάτευσης αναπηρίας, έτσι ώστε να παρατείνεται το δικαίωμα σύνταξης αναπηρίας μέχρι τη νέα γνωμάτευση.
Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που θωρακίζουν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης απέναντι στις μεθόδους που χρησιμοποιούν κυρίως - και χρησιμοποίησαν στο παρελθόν - μεγαλόοφειλέτες έτσι ώστε να μη καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά, κινούνται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των Ταμείων κινούνται. Ακόμη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξορθολογισμό των κριτηρίων για την χορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες.
Ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ θετικό, αφού επιλύει αρκετές ασφαλιστικές αδικίες που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Από το Ποτάμι, ο ειδικός αγορητής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είπε ότι «πολύ φοβάμαι, ότι είναι ακόμη ένα νομοσχέδιο ολίγον ψευδεπίγραφο και γενικώς με πολύ μεγάλα λόγια, όπως και άλλα πριν». 
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «παίρνετε ορισμένα άμεσα μέτρα (διευθέτηση της λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α, τρόπος συγκρότησης της ειδικής επιστημονικής επιτροπής κλπ) που είναι σταγόνα στον ωκεανό, κατά τη γνώμη μας, χωρίς να δίνετε ούτε δεκάρα από τα πενιχρά κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την πρόνοια».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε ότι «θα πρέπει να δούμε το νομοσχέδιο αυτό όχι απ' την πλευρά του ότι αποτελεί ουσιαστικά στα πλαίσια της προεκλογικής ατζέντας του Σεπτέμβρη (σ.σ. προέβλεψε εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο) αλλά ως ένα νομοσχέδιο που λύνει θέματα και έτσι εμείς θα το αντιμετωπίσουμε. Γι' αυτό θα συμφωνήσουμε με τις περισσότερες από τις διατάξεις και βεβαίως, επί της αρχής».



http://www.eklogika.gr/news/Ruthmiseis-gia-ta-AmeA-sto-%C2%ABmini-asfalistiko%C2%BB-ths-kuvernhshs-24-06-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.