Εστάλη η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης – Ποια είναι τα μέτρα που περιλαμβάνει.!!!

Εστάλη νωρίς το πρωί της Τρίτης ...η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, όσο διαρκεί η συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης, που επετεύχθη στο Eurogroup. Η λίστα θα κοινοποιηθεί στους....
υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μέσω του Euroworking Group, ενώ το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και η κυβέρνηση γενικότερα ήταν σε συνεχή συνεννόηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Η λίστα  που προτείνει η ελληνική πλευρά. 
Την έγκαιρη λήψη της λίστας επιβεβαίωσαν μέσω twitter τόσο ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και η αναπληρώτριά του Μίνα Αντρέεβα, οι οποίοι ανέφεραν ότι η λίστα με τα μέτρα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, έχει ληφθεί εγκαίρως.
Χθες, Δευτέρα, έγινε γνωστό το περιεχόμενο της λίστας της κυβέρνησης, στην οποία περιλαμβάνεται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει: 
• Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας (έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια).

• Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
• Δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό έως μηδενισμό της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
• Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (με στόχο σε πρώτη φάση 25.000 διαμερίσματα).
• Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.
• Ειδική κάρτα ετήσιας διάρκειας μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
• Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Επίσης, στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση βρίσκεται μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που έχει να κάνει με την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Στη λίστα υπάρχουν και όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
• Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
• Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς.
• Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
• Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα - μείωση της γραφειοκρατίας.
Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις. Αντιθέτως, δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά και στη συμφωνία Γκουρία - Τσίπρα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Τέλος, δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο δημόσιο, διότι, όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.