O τάφος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Α΄ Νεκροταφείο το 1990 .Αν τιμαμε ετσι την ιστορια μας ,τι μελλον αραγε περιμενουμε.!!!



Ο τάφος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη .....στο Α’ Νεκροταφείο μέχρι το 1990 ήταν παντελώς ξεχασμένος από την... Πολιτεία, εγκαταλελειμμένος, χορταριασμένος και περιφραγμένος! Δεν υπήρχε μάλιστα ούτε ένας .....
σταυρός με το όνομά του!
Η Παγγορτυνιακή Ένωση μερίμνησε και με άοκνες προσπάθειες του τότε Διοικητικού Συμβουλίου, επί προεδρίας του Κων/νου Καλύβα, και με την αμέριστη συμβολή πολλών Γορτυνίων και Αρκάδων κατάφερε το 1995 να αποκαταστήσει τη μνήμη του Ήρωα.

Το 1995 προχώρησε στον εξωραϊσμό του τάφου του Ήρωα και στην τοποθέτηση ενός περικαλλούς μαρμάρινου ανδριάντα. Ο Ανδριάντας στηρίζεται στη γνωστή λιθογραφία του Γερμανού ζωγράφου Πήτερ Φον Ες, που αναπαριστά τον Κολοκοτρώνη καθήμενο σε βράχια με όλη του την αρματωσιά, να ατενίζει τα παλικάρια του μετά την νικηφόρα μάχη των Δερβενακίων.


Επάνω του φέρει επίγραμμα:

Σίγα διαβάτη,

Εδώ κοιμάται ο Γέρος του Μοριά

τον ύπνο του μην του ταράξεις


Τα αποκαλυπτήριά του Ανδριάντα έγιναν την ίδια χρονιά από τον στρατηγό ε.α. Βαλέριο Στάη, τελευταίο απόγονο των Κολοκοτρωναίων και τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και δικαίως γράψανε τότε πολλές εφημερίδες πανελλαδικά:«Στην Παγγορτυνιακή Ένωση έλαχε ο κλήρος, να εκπληρώσει ένα χρέος μετά από 152 χρόνια!».






Από τότε μερίμνη της Παγγορτυνιακής Ένωσης μια φορά το χρόνο καθαρίζεται ο οικογενειακός τάφος των Κολοκοτρωναίων στο Α’ Νεκροταφείο (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα οστά του Ήρωα έχουν μεταφερθεί στην Τρίπολη), που μάλιστα είναι από τους πρώτους σε επισκεψιμότητα στο Α’ Νεκροταφείο


Παράλληλα η Παγγορτυνιακή Ένωση έχει καθιερώσει από το 1990 να τελεί κάθε χρόνο μνημόσυνο εις μνήμη του εθνικού Ήρωα την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου στον Ι.Ναό Καρύτση και στη συνέχεια να κατατίθενται στεφάνια στο παρακείμενο Ανδριάντα του Ήρωα προ της Παλαιάς Βουλής, όπως επίσης και στον Ανδριάντα του στο Α’ Νεκροταφείο.

Ευχαριστούμε την εφημερίδα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ» για τις αρχειακές φωτογραφίες και τις πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.