"Το ΔΝΤ μας ψήνει το ψάρι στα χείλη…"!!!

Οι τελευταίες πληροφορίες για.... τις προθέσεις του Ταμείου αφήνουν όλα τα περιθώρια ανοικτά γεγονός που πολλαπλασιάζει τον εκνευρισμό και την αγωνία για το αν και με ποιους όρους τελικά θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της 5ης και της 6ης αξιολόγησης της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ αντίστοιχα.
Η επίμονη «σιωπή» του ΔΝΤ αναμένεται να....

σπάσει μέσα στις επόμενες ώρες είτε με την μορφή αιτήματος διευκρινίσεων επί των προτάσεων της ελληνικής πλευράς είτε με την απόρριψη ή αποδοχή τους ως πλαίσιο συζήτησης για την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα. Προς το παρόν όμως καμία «διαδικαστική» κίνηση, δεν έχει καταγραφεί που να αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του ΔΝΤ.

Το αξιοσημείωτο στο τελευταίο 48ωρο είναι ότι η τρόικα εμφανίζεται να κινείται σε δύο ταχύτητες, με την ευρωπαϊκή πλευρά - εκφραζόμενη από την Κομισιόν και την ΕΚΤ - να εμφανίζεται (μέχρι και την Κυριακή το βράδυ) έτοιμη να διασφαλίσει την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας (ECCL), αλλά με την προϋπόθεση ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα ολοκληρωθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις από την πλευρά της Αθήνας.

Να σημειωθεί εδώ ότι η υιοθέτηση μιας επιπλέον πιστωτικής γραμμής (ECCL) προς την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για την σχέση με το ΔΝΤ αφού το Ταμείο προαπαιτεί την διασφάλιση του αξιόχρεου της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες προκειμένου να συνεχίσει την συμμετοχή του. Την εικόνα αυτή είχε ενισχύσει το δημοσίευμα του Spiegel που μιλούσε για σχέδιο συμφωνίας στο τελευταίο EWG. Η συμφωνία αυτή άλλωστε όπως υπονοούσαν και οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε θα συνοδεύεται σε όλη την διάρκεια της επιπλέον διαθέσιμης χρηματοδότησης από «ενισχυμένους όρους εποπτείας» για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα στο δεύτερο μνημόνιο.

Από την άλλη πλευρά όμως το ΔΝΤ φάνηκε να κρατά απόσταση από τις κινήσεις αυτές και να διατηρεί επίμονα επιφυλακτική στάση. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ρίσι Γκογιάλ θεώρησε σκόπιμο μάλιστα σε χθεσινή παρέμβασή του σε ημερίδα στην Νέα Υόρκη  να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει παρά πολύ μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχισθεί…».

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι από χθες γίνεται εξονυχιστική μελέτη των ελληνικών προτάσεων για το αν μπορούν να καλύψουν το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό για το 2015 και οι επιφυλάξεις παρέμεναν ισχυρές μέχρι και χθες αργά το βράδυ. Στην επιφυλακτικότητα του ΔΝΤ έχει συμβάλει σύμφωνα με σχόλια παραγόντων του Ταμείου η «εχθρική» στάση στελεχών της κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ και η επιμονή της ελληνικής πλευράς να του αποδώσει τα προβλήματα των διαπραγματεύσεων, «ενώ ακόμα και στις αρχές του έτους το ΔΝΤ αντιμετωπιζόταν σαν σύμμαχος απέναντι στις ασφυκτικές πιέσεις της Γερμανίας, ιδιαίτερα στο θέμα της στρατηγικής για την έξοδο στις αγορές…».

Σε κάθε περίπτωση η ένταση στις σχέσεις αυτές ποτέ δεν ήταν ψηλότερη από όσο τα τελευταία 24ωρα όπως ομολογούν στελέχη της κυβέρνησης που εμπλέκονται στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι «το ΔΝΤ μας ψήνει το ψάρι στα χείλη…».

Ένα δεύτερο σημείο ισχυρής έντασης στις σχέσεις αυτές είναι το γεγονός ότι αποδίδεται στην ελληνική πλευρά η επιδίωξη να εντάξει στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης της πολιτικές της προσδοκίες και να χρησιμοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας για να τις εξυπηρετήσει. Για το ΔΝΤ όμως, όπως υποστηρίζεται σε όλους τους τόνους από αρμόδια στελέχη του, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι ανεξάρτητη των κυβερνήσεων που θα πρέπει να το υλοποιήσουν.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι βασικός υποστηρικτής της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος όπως ακούγεται ήταν ένθερμος υποστηρικτής της υιοθέτησης προγράμματος χρηματοδότησης για την Ελλάδα μέσω του ECCL καθώς η ενεργοποίηση μίας τέτοιας πιστωτικής γραμμής εξυπηρετεί  διπλό σκοπό. Αφ’ ενός διασφαλίζει την προϋπόθεση που απαιτεί το ΔΝΤ για 12μηνη εξασφάλιση του αξιόχρεου της χώρας και αφ’ εταίρου συγκροτεί το πλαίσιο εποπτείας της οικονομίας στο οποίο απαιτείται η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ώρες αναμένεται να είναι καθοριστικές γιατί αν οι ελληνικές προτάσεις απορριφθούν από το ΔΝΤ το ενδεχόμενο «ρήξης» προβάλει πλέον ως εξαιρετικά πιθανό, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.






Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.