«Όχι στην κοινωνική ευθανασία των ΑμεΑ»


Οργή και αγανάκτηση «απέναντι στην υποβάθμιση και στην υποχρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος υγείας, την απραξία πολιτικών για τον τομέα αποκατάστασης και τη δραστική περικοπή των κονδυλίων που είχαν προβλεφθεί για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση» εξέφρασαν η ΕΣΑμεΑ και φορείς μέλη της στην Αττική, σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.
Με αφορμή τη σημερινή, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία είχε ...
συνάντηση με τον υπουργό Υγείαας Ανδρέα Λυκουρέντζο, στον οποία επισήμαναν πως «η υποβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας οδηγεί τα άτομα με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινωνική ευθανασία».
Παράλληλα στηλίτευσαν τη δήλωσή του υπουργού ότι το υπουργείο «παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να μην πληγούν (τα άτομα με αναπηρία) από τις δυσμενείς επιπτώσεις των περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Όπως σημείωσαν, η δήλωση αυτή εμπαίζει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
«Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα νέα μέτρα» δήλωσε στο naftemporiki.gr ένας από τους συγκεντρωμένους.
Η ΕΣΑμεΑ τονίζει πως η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα αγώνα και αγωνίας για το αναπηρικό κίνημα της χώρας και διαμυνύει πως συνεχίζει διεκδικώντας:
-Προώθηση πολιτικών και μέτρων που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση κάθε πολίτη με αναπηρία, χρόνια και ψυχική πάθηση.
-Προώθηση μέτρων και πολιτικών για την αποκατάσταση που αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
-Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
-Διασφάλιση αποτελεσματικής οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα ασφαλιστικών παροχών.
-Λήψη συντονισμένων μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής για να μην είναι τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες διαρκώς όμηροι μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και ιδιωτικών συμφερόντων.
-Αλλαγή του όρου «κωφαλαλία» με τον δόκιμο όρο «κώφωση», σύμφωνα με τον νέο ΚΕΒΑ.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.