ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ Β' ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Κυβερνητικά στελέχη από το Βερολίνο αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπάρχει «σχέδιο Β» για στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, υπονοώντας ότι πλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο. 
Η διαρροή αυτή, λίγες ώρες μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Μέρκελ και Σόιμπλε ότι δεν αποκλείεται ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εάν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, κλιμακώνει τις -ήδη ασφυκτικές- πιέσεις στην Αθήνα για απόλυτη τήρηση του οικονομικού προγράμματος ανεξαρτήτως κόστους.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο για ....
μέτρα στήριξης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πάρει την 6η δόση και τα γερμανικά ιδρύματα καταγράψουν ζημιές από «κούρεμα» της τάξης του 50%, ενδεχομένως με χρήση οργάνων για την επανακεφαλαιοποίησή τους.
Η ίδια η φερόμενη ύπαρξη ενός «σχεδίου Β» υπογραμμίζει, όπως σημειώνει το πρακτορείο, την ανησυχία του Βερολίνου και την εντεινόμενη πίεση στην Αθήνα. Η Ελλάδα, φέρεται χαρακτηριστικά να ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε σε βουλευτές του κόμματός του, «βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού».
Το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος -την στιγμή, όμως, που η αβεβαιότητα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αγορές ομολόγων, όπου τα spread και τα CDS των ελληνικών ομολόγων έχουν καταγράψει νέα ρεκόρ, παρασύροντας και τα χρεόγραφα των υπόλοιπων «αδύναμων κρίκων» της Ευρωζώνης.
Απάντηση του κ. Βενιζέλου, στις φήμες πέρι δήθεν χρεοκοπίας της Ελλάδας
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για διάφορα σχόλια και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο περί δήθεν χρεωκοπία της Ελλάδας μέσα στο σαββατοκύριακο, δήλωσε τα εξής:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα “φημών” για δήθεν χρεωκοπία της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά. Βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και βεβαίως η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους. Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής Κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.